SJEDNICA VLADE

Plenković: Što skoriji ulazak Hrvatske u Schengen naročito je dobar za naše susjede

03.10.2019 u 09:57

Bionic
Reading

Imamo čvrsta jamstva predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera da će Hrvatska tijekom zadnjih tjedana njegova mandata dobiti pozitivnu ocjenu u kontekstu ispunjavanja svih kriterija vezanih za Schengen, što znači da smo ispunili kriterije u svih osam područja, što je izrazito važno i za turizam i u kontekstu naših budućih aktivnosti, rekao je premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade

Zahvalio je pritom ministru Davoru Božinoviću i cijelom timu Ministarstva unutarnjih poslova koji je posljednjih nekoliko godina pokazao da smo 'bez postavljanja bodljikavih žica i dizanja fizičkih barijera punom boljim korištenjem tehnologije, apsorpcijom europskih sredstava osigurali kontrolu naše granice, odnosno vanjske granice Europske unije, a time i angažirali naše policajce koji vrlo požrtvovno i predano rade na kontroli vanjske granice i sprječavanju nezakonitih migracija. Uz sve ostale kriterije, ovaj je posebno važan, politički, to je nama bio i cilj', rekao je premijer Andrej Plenković.

Nakon što Komisija da pozitivnu komunikaciju prema Vijeću, slijedi rasprava u kontekstu samoga Vijeća. 'Kada će se ta odluka donijeti, teško je konkretno predvidjeti, ali mi ćemo raditi na tome, budući da je dobro i za nas i za EU, a naročito za naše susjedne zemlje, da Hrvatska što prije pristupi Schengenskom prostoru', napomenuo je Plenković.

Nastavno na posjet Hrvata iz susjednih zemalja Banskim dvorima, Plenković je pak poručio je da je potrebno i dalje u nizu aspekata pomagati Hrvate u Crnoj Gori, kao i u Sloveniji koji ima značajan broj, te se zalagati da se u toj zemlji njihov status izjednači s onim kakav ima slovenska manjina u Hrvatskoj. 'To su naše zadaće, a i važan je bio susret s predsjednikom Hrvatskog svjetskog kongresa gdje smo rezimirali sve što naša Vlada radi u konktekstu jačanja odnosa između domovinske i raseljene Hrvatske', kazao je Plenković.

Podsjetimo, slovenski ministar vanjskih poslova i bivši premijer Miro Cerar poručio je u utorak da sadašnja Europska komisija na odlasku koju vodi Jean-Claude Juncker ne bi trebala odlučivati o tome ispunjava li Hrvatska tehničke kriterije za ulazak u Schengenski prostor bez granica.

Na dnevnom redu današnje sjednice Vlade nalazi se 20 točaka, a odlučivat će se, između ostalog, o nacrtu prijedloga zakona o biljnom zdravstvu, nacrtu izmjena i dopuna Zakona o tržištu kapitala, nacrtu konačnog prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poštanskim uslugama, kao i nacrtu prijedloga zakona o izmjenama Zakona o cestama koji se usklađuju s europskim zakonodavstvom.

Resorni ministri predstavit će i nacrt konačnog prijedloga zakona o potvrđivanju Ugovora između RH i Italije o razmjeni i uzajamnoj zaštiti klasificiranih podataka, prijedlog uredbe o sastavljanju i predaji Izjave o fiskalnoj odgovornosti i izvještaja o primjeni fiskalnih pravila, prijedlog uredbe o standardu kakvoće voda (EU), prijedlog uredbe o prestanku važenja Uredbe o uvjetima za obavljanje trgovine na veliko i trgovine s trećim zemljama za određenu robu.

Na dnevnom redu Vlade je i prijedlog odluke o davanju suglasnosti Ministarstvu kulture, Arheološkom muzeju Istre u Puli, za preuzimanje obveza na teret sredstava državnog proračuna RH za razdoblje od 2020. do 2035. godine, za sklapanje ugovora o dugoročnom kreditu, između Hrvatske poštanske banke i Arheološkog muzeja Istre u Puli, radi financiranja rekonstrukcije i dogradnje matične zgrade Arheološkog muzeja Istre u Puli.

Potom, tu je prijedlog odluke o poništenju postupka davanja koncesije na pomorskom dobru u svrhu izgradnje i gospodarskog korištenja luke posebne namjene - brodogradilišta u Solinu, predio Brodoremontno brodogradilište Vranj, kao i prijedlog obavijesti o namjeri davanja koncesije na pomorskom dobru u svrhu izgradnje i gospodarskog korištenja luke posebne namjene na istoj lokaciji.

Tu su i odluke o koncesiji pomorskog dobra u svrhu izgradnje i gospodarskog korištenja luka posebne namjene 'Luka nautičkog turizma - Sveta Katarina' u Puli i Štinjanu, te 'Luka 2' u Štinjanu, na lokaciji razvojnog programa Brijuni Rivijera - 'otok Sv. Katarina - Monumenti' i u svrhu izgradnje i gospodarskog korištenja pomorskog dobra izvan lučkog područja. Potom, odluka o izmjeni Odluke o osnivanju Lučke uprave Split, prijedlog uredbe o unutarnjem ustrojstvu Ministarstva zdravstva, prijedlog odluke o davanju suglasnosti Gradu Trogiru za zaduženje kod Raiffeisenbank Austria Zagreb za financiranje kapitalnih projekata 'Nabava poslovnog prostora za Dječji vrtić' i 'Uređenje Trga na ribarnici', 'Rekonstrukcija ulice Put Dragulina' i 'Izgradnja obalnog pojasa Brigi - Lokvice', te 'Izgradnja javne rasvjete', kao i prijedlog odluke o davanju suglasnosti Općini Tkon za zaduženje kod Erste&Steiermärkische bank Rijeka.

  • +17
Sjednica Vlade Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

Na dnevnom redu je i davanje mišljenja Hrvatskome saboru na: Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o suzbijanju zlouporabe droga (predlagatelj Ivan Pernar); Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o izboru Predsjednika RH s Konačnim prijedlogom zakona (predlagatelj: Klub zastupnika SDP-a); Prijedlog zaključka o ponovnom prebrojavanju potpisa birača i njihove vjerodostojnosti iz Zahtjeva za raspisivanje državnog referenduma građanske inicijative 'Narod odlučuje' o promjeni izbornog zakonodavstva, kao i građanske inicijative 'Istina o Istanbulskoj' (predlagatelj: Klub zastupnika Mosta nezavisnih lista); Izvješće o radu Upravnog vijeća Hine za 2018. godinu.

Na dnevnom redu Vlade našli su se i amandman na Konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o hrvatskom državljanstvu, odluka o pokretanju postupka za sklapanje Sporazuma između Vlade RH i Vlade Republike Slovenije o upravljanju, održavanju i rekonstrukciji mostova na hrvatsko - slovenskoj državnoj granici, zaključak o provedbi preporuka sa Četvrte sjednice Međuvladinog mješovitog odbora za zaštitu nacionalnih manjina između RH i Republike Sjeverne Makedonije, prijedlog za prihvaćanje pokroviteljstva nad konferencijom 'Dani regionalnoga razvoja i EU fondova' u Šibeniku od 4. do 6. listopada 2019. godine, kao i verifikacija odgovora na zastupnička pitanja.