PAVELIĆ POJASNIO

Evo što će se naplaćivati u šumama, a što ne

12.05.2014 u 11:01

Bionic
Reading

Predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Ivan Pavelić pojasnio je za Dnevnik 3 HTV-a kome će se naplaćivati korištenje šuma nakon što je u javnosti snažno odjeknula objava novog cjenika u kojem su istaknute cifre i za korištenje biciklističkih staza te obiteljske izlete

'Zakon o šumama omogućuje da se u šumama odvija neka druga djelatnost osim gospodarenja šumama. Izmjenama Zakona o šumama koje su sada u tijeku omogućit će se korištenje šuma i u druge svrhe, a primarno za razvoj turističke djelatnosti. U skladu s tim definirali smo cjenik kojim se regulira naplaćivanje samo onih površina koje će Hrvatske šume dodatno urediti', kazao je Pavelić.

Planiraju dakle urediti izletničke površine s betonskim roštiljima, sjenicama, klupama, uređenim travnjacima te drugim pokretnim sadržajima. Odlučno tvrdi da će oni koji šumu koriste za šetnju ili vožnju biciklom to i dalje činiti besplatno. 'Međutim za zabavne ili adrenalinske parkove koje planiramo izgraditi morat ćemo naplaćivati ulaz zato što održavanje takvih parkova, tj. takvih površina zahtijeva sredstva', kaže za HTV


Upravo o sredstvima ovisi i primjena novog cjenika. Naime dok se ne uloži novac i srede takve površine, ali i dok se ne stvore zakonski uvjeti za to, cjenik će biti mrtvo slovo na papiru. Na pitanje o naplati branja ljekovitog bilja, što je također u cjeniku, Pavelić kaže da se to naplaćuje od 1991, tj. osnutka Hrvatskih šuma.

Smatra da cjenik nema potrebe povlačiti, već su samo potrebna dodatna objašnjenja. 'Naplaćivat će se samo ono što sredimo. Ostali oblici korištenja šume ostat će nenaplatni i to ne neće mijenjati', zaključio je.

Ovdje možete pogledati novi cjenik Hrvatskih šuma.