SJEDNICA KASNILA ZBOG RUSA

Plenković: Nismo bili od onih koji su zeljem i selfiejima rješavali problem

05.07.2018 u 09:38

Bionic
Reading

Na dnevnom redu današnje sjednice Vlade nacrt je prijedloga zakona o Središnjem registru državne imovine, potom izmjene Zakona o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora, kao i Prekršajnog zakona. Vlada će donijeti i uredbe vezane za hrvatsko predsjedanje Europskom unijom te razmatrati problem stambenog zbrinjavanja osoba koje su izgubile domove u klizištima u Hrvatskoj Kostajnici

Sjednica Vlade najavljena za 10 sati kasnila je gotovo pola sata. Naime, predsjednik Vlade Andrej Plenković u 8.30 imao je sastanak s Fabrisom Peruškom i Irenom Weber, a nakon njih primio je Maxima Poletaeva iz Sberbanke dan nakon što je potvrđena nagodba za Agrokor.

Premijer se osvrnuo na aktualna zbivanja: čestitao je hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji i izborniku Daliću. 'Vjerujemo da će ići do kraja na ovom Svjetskom prvenstvu.

'Danas je evo dan nakon što je jučer na ročištu izglasana nagodba vjerovnika. Činjenica da je za nagodbu glasalo 80 posto vjerovnika je potvrda uspješno organiziranog i vođenog procesa izvanredne uprave. Podsjetimo se da smo kao vlada djelovali u izvanrednim okolnostima i spriječili veliku krizu', istaknuo je Plenković.

  • +9
Vlada raspravljala o zbrinjavanju stanovnika Hrvatske Kostajnice Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Podsjetio je na napor da se proces osujeti i da se sruši Vlada. 'Mi smo tome odoljeli iz jednog razloga: Vodili smo računa jedino o interesu hrvatske države i radnim mjestima. Optuživali su nas da smo zaštitnici gospodina Todorića pa da smo najveći neprijatelji. Nismo bili od onih koji su zeljem i selfijima rješavali problem', istaknuo je.

Dodao je da će Agrokor biti generator rasta u hrvatskom gospodarstvu. Očekuje od ministara da u svakoj komunikaciji istaknu tko je za ovo zaslužan te je zahvalio partnerima iz HNS-a. 'Došli su u naš brod i odgovorno se postavili.'.

Zahvalio je ministrima koji su u sudjelovali u cijeloj priči oko Agrokora.

Na Vladi je izglasan nacrt je prijedloga zakona o Središnjem registru državne imovine što je premijer ocijenio kao vrlo važno.

Ministar imovine Goran Marić predstavio je i Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora. Promjene se odnose na poslovne prostore u vlasništvu RH. Zakupcima će se produljivati ugovori ako je to ekonomski opravdano i ako je proveden javni natječaj.

'Prodaja stanova i poslovnih prostora u vlasništvu RH više ne može biti na obročnu otplatu uz kamatu od četiri posto. Sve će morati biti plaćeno odjednom. Ovaj zakon je pretpostavka da se država prema svojoj imovini ponaša u maniri dobrog gospodara', poručio je.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković je predstavljajući Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Prekršajnog zakona kazao je kako je predviđeno spajanje prekršajnih i općinskih sudova. Razdvojeni bi bili jedino u Zagrebu i Splitu.

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak predstavila je Nacrt konačnog prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić predstavio je nacrt prijedloga zakona o uzgoju domaćih životinja.

Vlada je dala zeleno svjetlo za izgradnju nove Kliničke bolnice u Rijeci na lokalitetu Sušak. Ministar turizma Gari Cappelli i ministar prometa Oleg Butković ocijenili su to povijesnim danom. Riječ je o kapitalnom ulaganju u KBC Rijeka te će u novoj bolnici biti objedinjeni odjeli koji su bili raštrkani na nekoliko lokacija u gradu.

12. Prijedlog odluke o kriterijima i načinima za stambeno zbrinjavanje stanovnika zgrada i uklanjanje ostataka porušenih obiteljskih kuća i drugih stambenih zgrada koje su uništene ili oštećene zbog klizanja tla na području Hrvatske Kostajnice i drugih područja u Republici Hrvatskoj.

Ministar graditeljstva Predrag Štromar predstavio je Prijedlog odluke o kriterijima i načinima za stambeno zbrinjavanje stanovnika zgrada i uklanjanje ostataka porušenih obiteljskih kuća i drugih stambenih zgrada koje su uništene ili oštećene zbog klizanja tla na području Hrvatske Kostajnice i drugih područja u Republici Hrvatskoj.

'Građani Hrvatske Kostajnice privremenu su zbrinuti već prvog dana i u tijeku je realizacija trajnog rješenja', istaknuo je.

Vlada je donijela i niz odluka vezanih za hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije 2020. Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu biti će jedno od središnjih prostora za provedbu aktivnosti Predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije 2020 u Republici Hrvatskoj.

Na Vladi je i problematika stambenog zbrinjavanja ljudi koji su u klizištima u Hrvatskoj Kostajnici ostali bez svojih domova.

  • +5
Klizište u Hrvatskoj Kostajnici je i dalje aktivno Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL