BROJNA SVITA

Evo koliko smo platili posjet Kolinde Grabar Kitarović Australiji i Novom Zelandu

19.09.2017 u 17:27

Bionic
Reading

Ukupni troškovi državnog posjeta predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović Australiji i Novom Zelandu iznose 493.328 kuna, a odnose se na troškove prijevoza (366.622 kn), troškove smještaja (68.500 kn), troškove dnevnica (55.256 kn) i troškove reprezentacije u iznosu od 2.950 kuna, doznaje tportal u Uredu predsjednice. Osim troškova predsjednice, iz proračuna njezinog Ureda podmireni su i troškovi članova službenog izaslanstva

U službenom izaslanstvu bio je predsjedničin suprug Jakov Kitarović, te čak sedam dužnosnika s Pantovčaka: predstojnica Ureda Anamarija Kirinić, pročelnica Kabineta Predsjednice Natalija Hmelina, savjetnik predsjednice za vanjsku i europsku politiku Dario Mihelin, savjetnik za gospodarstvo Marko Jurčić, savjetnica za društvene djelatnosti i mlade Renata Margaretić Urlić, šefica Protokola Tina Tödtling i tadašnji glasnogovornik Luka Đurić.  

Predsjednica Grabar Kitarović boravila je u državnom posjetu Australiji i Novom Zelandu od 10. do 23. kolovoza. U međuvremenu je, podsjetimo, Đurića unaprijedila u savjetnika za nove medije i društvene mreže, a za glasnogovornicu je postavila Ivanu Crnić.

'Državni posjet Australiji i Novom Zelandu bio je u planu državnih posjeta Predsjednice Republike Hrvatske za 2017. godinu te su sukladno tome financijska sredstava za isti, osigurana u državnom proračunu za Ured predsjednice Republike Hrvatske za 2017. godinu', poručili su iz Ureda. 

  • +13
Kolinda Grabar Kitarović u Australiji Izvor: Licencirane fotografije / Ured predsjednice / Autor: Domagoj Opačak

Predsjednica i njezina svita posjetili su pet australskih gradova - Sydney, Canberru, Melbourne, Adelaide i Port Lincoln - a državni posjet Novom Zelandu uključivao je gradove Auckland i Wellington. Raspored je bio zgusnut, a tijekom posjeta predsjednica se sastajala s predstavnicima brojne hrvatske iseljeničke zajednice, kao i najvišim dužnosnicima dvaju zemalja, uključujući australskog premijera Malcolma Turnbulla i novozelandskog premijera Billa Englisha.

Između ostalog, Turnbullu je predala popis s više od 150 projekata u Hrvatskoj spremnih za investitore, a od Englisha je tražila podršku Novog Zelanda hrvatskoj kandidaturi za članstvo u Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD). 

Veliko zanimanje hrvatske javnosti izazvao je pak predsjedničin posjet novozelandskom filmskom centru Hobbiton kod Matamate, izgrađenom za potrebe snimanja trilogije 'Gospodar prstenova' i 'Hobbit'. Predsjednica je s vodstvom centra razmijenila iskustva u pretvaranju filmskog seta u turističku atrakciju te o hrvatskim potencijalima koji se temelje na sve većem interesu filmske industrije za snimanje filmova i serija u Hrvatskoj.

  • +8
Kolinda Grabar Kitarović na Novom Zelandu Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Ured predsjednice

Uredu predsjednice trebalo je 26 dana da se očituje na upit tportala o troškovima predsjedničina posjeta Australiji i Novom Zelandu, što je napredak u odnosu na 40 dana, koliko im je trebalo da dostave troškovnik novogodišnjeg putovanja Kolinde Grabar Kitarović u SAD. 

Na putovanje po Americi predsjednica je vodila pročelnicu kabineta Nataliju Hmelinu, a tek nakon što su u javnosti zaredala pitanja o karakteru predsjedničinog boravka u SAD-u taj posjet proglašen je prvo službenim i potom radnim. Tom prilikom ukupno je potrošeno 73.868 kuna, a najzanimljivija stavka u troškovniku bili su izrazito niski troškovi smještaja u iznosu od 6.439 kn, s obzirom na to da je posjet službeno trajao od 1. do 7. siječnja.