ZAMJENICA DRŽAVNOG TAJNIKA

Evo koga Obama šalje na inauguraciju u Zagreb

11.02.2015 u 23:21

Bionic
Reading

Bijela kuća u srijedu je objavila da će izaslanstvo Sjedinjenih Američkih Država na inauguraciji izabrane predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović predvoditi zamjenica američkog državnog tajnika za energetiku Elizabeth Sherwood-Randall

U kratkom priopćenju Bijele kuće ne objašnjava se zašto će baš Sherwood-Randall predvoditi delegaciju američkog predsjednika Baracka Obame, čiji su članovi još američki veleposlanik u Hrvatskoj Kenneth H. Merten, zamjenik pomoćnika državnog tajnika za europska i euroazijska pitanja Hoyt B. Yee i bivša šefica protokolapredsjednika Obame, Capricia Penavic Marshall.

Voditeljica američke delegacije spomenuta je u hrvatskom kontekstu za vrijeme vladavine bivšeg premijera Ive Sanadera, čiji se šef diplomacije Gordan Jandroković za posjeta Washingtonu susreo s državnom tajnicom Hillary Rodham Clinton, ali i tadašnjom višom direktoricom za europska pitanja i posebnom pomoćnicom predsjednika SAD-a Elizabeth Sherwood-Randall, a ona je naglasila izuzetnu bilateralnu suradnju i učinak pripadnika Hrvatske vojske u misiji ISAF u Afganistanu. Jandroković se tada zalagao i za ukidanje viza hrvatskim državljanima za SAD, ali taj problem ni danas nije riješen, iako je Hrvatska u međuvremenu postala članica Europske unije.

S njom se sastala i aktualna ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić dok je Sherwood-Randall bila na funkciji više direktorice za europska pitanja u Vijeću za nacionalnu sigurnost Bijele kuće. 

Kina šalje ministra

'Miao Wei, posebni izaslanik kineskog predsjednika Xi Jinpinga sudjelovat će na ceremoniji inauguracije hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović', objavila je Xinhua. Miao, ministar industrije i informacijske tehnologije, pozvan je na svečanost u Zagreb, rekla je glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying na redovitom susretu s novinarima.



U srijedu je poziv na inauguraciju službeno prihvatilo Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, pa bi u Zagreb trebali putovati predsjedatelj Predsjedništva BiH Mladen Ivanić te članovi Bakir Izetbegović i Dragan Čović. Članovi Predsjedništva BiH već godinama tek u iznimnim prilikama zajedno putuju u inozemstvo, a odluka da to učine u povodu inauguracije Grabar Kitarović za hrvatsku predsjednicu pokazatelj je važnosti koju BiH daje odnosima dviju država.

Podsjetimo, poznato je da će inauguraciji nazočiti predsjednik Slovenije Borut Pahor, slovački predsjednik Andrej Kiska, predsjednik Mađarske Janos Ader, makedonski predsjednik Gjorge Ivanov, predsjednik Albanije Bujar Nishani, crnogorski predsjednik Filip Vujanović i predsjednica Kosova Atifete Jahjaga.

Bugarska na inauguraciju šalje predsjednicu parlamenta Cecku Cačevu, a Češku i Poljsku predstavljat će predsjednici parlamenata, Milan Štech i Bogdan Borusewicz.

Njemačka na inauguraciju šalje predsjednika Saveznog vijeća Bundesrata Volkera Bouffiera, a inauguraciji će nazočiti i kanadska državna ministrica hrvatskoga podrijetla Lynne Yelich