PREMIJERA BORISA LALOVCA

Evo kako se novi ministar financija snašao u Banskim dvorima

08.05.2014 u 15:53

  • +11

Boris Lalovac

Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROIX

Bionic
Reading

Dosad uvijek u sjeni 'starijeg brata', Boris Lalovac danas je preuzeo glavno mjesto za ministarskom govornicom u Banskim dvorima. On je s 38 godina drugi najmlađi ministar u Milanovićevoj vladi

'Bio je izrazito moralan, stručan, uz posao koji je radio kod nas, još je magistrirao, predavao na drugim školama, i mogu reći da je puno radio na svojoj i edukaciji drugih ljudi oko sebe', pohvalio ga je Miljenko Tumpa, predsjednik Uprave Raiffeisen Leasinga. Lalovac je, naime, u Raiffesen banci dogurao do šefa financija.

Marljivost je osobina koju poslodavci vole, no Tumpa tvrdi, mogli bi ga voljeti i sindikati.

'On je korektan pregovarač. Nije se nikad bavio politikom, barem se kod nas nije bavio politikom i nikada nije kalkulirao', istaknuo je za RTL Tumpa.

Linić mu je u nasljeđe ostavio već provedenu fiskalizaciju, veće trošarine, veće stope PDV-a, za njega kobne predstečajne nagodbe, ali i pokoju lošu vijest za objavu.

Lalovca čeka hvatanje u koštac s prekomjernim deficitom, a još je nejasno što će u njegovom mandatu biti s dva poreza koja je najavio Linić - na štednju i na nekretnine.

'Gospodin Linić je imao jednu prednost u odnosu na gospodina Lalovca - bio je politički jaka osoba i samim time je mogao ustrajati na tim idejama bez obzira što se koalicijski partneri s tim nisu slagali. Nisam siguran koliko će Lalovac uspjeti provesti te ideje', objašnjava Hrvoje Šimović s Ekonomskog fakulteta.

Posao će mu biti tim teži, utoliko što Ministarstvo preuzima bez pomoćnika, bez šefa Porezne uprave i dugogodišnjeg učitelja.

Već sljedeći tjedan na početku nove sjednice Sabora u dnevni red trebao bi se uvrstiti prijedlog za imenovanje novog ministra financija Borisa Lalovca. O njegovom imenovanju, podsjetimo, neće se raspravljati na saborskom plenumu, već samo na matičnom Odboru za financije, a svi zastupnici dobit će samo priliku glasati za ili protiv imenovanja. Za utorak, 13. svibnja, najavljena je 67. sjednica Odbora za financije i državni proračun, a na predloženom dnevnom redu samo je jedna točka: 1. Prijedlog za iskazivanje povjerenja mr. sc. Borisu Lalovcu za obavljanje dužnosti ministra financija.

O samom razrješenju Slavka Linića Sabor ne raspravlja niti glasa, no za očekivati je da će se njegovo ime itekako spominjati u raspravi o imenovanju Lalovca.