predsjednička utrka

Iscurili detalji kampanje Kolinde Grabar Kitarović: Pet regionalnih voditelja, ne planira obračun sa Škorom

02.09.2019 u 12:02

Bionic
Reading

Pri kraju je formiranje stožera za kampanju za predstojeće predsjedničke izbore aktualne predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. Svoju kandidaturu službeno bi trebala objaviti u prvoj polovici rujna. Iako se ne zna previše detalja njezina programa, neki su iscurili u javnost. Evo koje će biti glavne točke

'Grabar-Kitarović kandidaturu neće objaviti usputno, na cesti. Trenutačno se kraju privodi formiranje stožera, a u završnoj je fazi i izborni program. Očekujemo da će sve biti spremno za nekih tjedan dana, a onda ćemo uputiti poziv novinarima i sve prezentirati', rekao je jedan od izvora blizak Kolindi Grabar Kitarović za Jutarnji list.

Iako se ne želi iznositi previše detalja, 'procurile' su glavne točke njezina programa. Naglasci će biti na jačanju Hrvatske i njezina ugleda u međunarodnoj politici kao i jačanje institucija pri čemu će naglasak biti na pravosuđu, a pažnja će biti posvećena i demografiji te mladima.

Nacionalni stožer, poznato je već od ranije, vodit će joj osječko-baranjski župan i predsjednik osječko-baranjskog HDZ-a Ivan Anušić. On će kao šef glavnog stožera koordinirati i s pet regionalnih voditelja kampanje - za Dalmaciju, Slavoniju, grad Zagreb, Istru i Primorje te središnju Hrvatsku. Posebna pažnnja pridaje se tome da se u kampanju uključi što više HDZ-ovaca pa će po županijama biti formirani manji stožeri, a angažirat će se svi stranački župani, gradonačelnici, načelnici...

U Stožeru bi, kako se spominje, trebali biti i tajnik zagrebačkog HDZ-a te saborski zastupnik Ivan Ćelić, sadašnji glasnogovornik HDZ-a Zoltan Kabok, te Ivo Ivančić, direktor Veleučilišta Vern koji je u tim došao, navodno, na prijedlog Plenkovića.

  • +6
Ivan Anušić, šef glavnog Stožera Kolinde Grabar Kitarović Izvor: Cropix / Autor: Ivan Peric / CROPIX

Računa se i na angažman istaknutijih HDZ-ovaca poput karlovačkog i splitsko-dalmatinskog župana Damira Jelića i Blaženka Bobana, ali i gradonačelnike Dubrovnika i Vukovara Matu Frankovića i Ivana Penavu... Iako se spominjalo kako bi za odnose s konzervativnijim biskupima trebao biti zadužen Željko Reiner, izvori iz kruga Grabar-Kitarović kažu da on neće imati takvu ulogu.

'Ne prolaze oni koji nisu po volji šefa HDZ-a Andreja Plenkovića. A vrlo je važno kome će neki ljudi iz stožera biti odani – Plenkoviću ili Grabar-Kitarović', komentirao je izvor blizak Kolindi Grabar Kitarović napominjući kako je vrlo važno sve usuglasiti sa stranačkim vrhom zbog stabilnosti jer im je cilj izbjeći situaciju s 'crnim labudom' što im se dogodilo na europskim izborima.

Kampanja će biti afirmativna, neće se previše napadati glavne protukandidate, Miroslava Škoru i Zorana Milanovića.

Sugovornik je za Jutarnji list otkrio kako cijela ekipa koja stoji iza Miroslava Škore ima drugi plan, a to je osvajanje Osijeka na lokalnim izborima 2021.

Glavnim problem, pak, kako je rekao, bit će izvući ljude na birališta, a procijenio je i kako u Stožeru nedostaje netko poput Milijana Brkića koji je 2014. 'odradio odličan posao za Grabar-Kitarović', ali za njega se više ne može računati jer su zahladili odnosi.