13. DAN PROSVJEDA

Evo gdje su blokirali promet

26.02.2012 u 12:12

Bionic
Reading

Članovi Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka jučer su ponovno u sklopu prosvjeda blokirali promet. Tvrde da će blokada trajati bez prekida do početka razgovora s odgovornim institucijama o problemu proizvodnje i otkupa mlijeka.

Prosvjedi u organizaciji HSUPM-a traju već 13. dan. Nezadovoljni su otkupnom cijenom koju je krajem siječnja od 2,30 kuna po litri mlijeka svojim kooperantima najavio Dukat. Traže poštovanje promemorije o otkupnoj cijeni mlijeka iz 2009. godine, prema kojoj su imali cijenu od 2,71 kunu po litri, a dobivali su i 42 lipe intervencije države, bez koje sada ostaju.

Predstavnici Saveza uputili su ispriku hrvatskim građanima zbog problema koji će za vrijeme blokade nastati u prometu. Predstavnik Saveza Branko Zorić smatra kako se u rješavanje toga problema trebaju uključiti i ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina i premijer Zoran Milanović.

Napominje da je revolt Saveza, koji predstavlja više od 80 posto proizvođača, koji proizvode više od 450 milijuna litara mlijeka, izazvao sramotan sporazum koji su 23. veljače potpisali mljekari koji nisu članovi Savjeta za mlijeko. Što se tiče najave članova Saveza da će u ponedjeljak prestati isporučivati mlijeko, Zorić je rekao kako to tehnički dogovaraju.

HTV javlja lokacije na kojima je zbog prosvjeda je prekinut promet:

- Čavićevom ulicom u Zagrebu,
- D2 na Podravskoj magistrali u mjestima Kladare i Kloštar Podravski (relacija Đurđevac-Virovitica);
- D3 na obilaznici Čakovca kod rotora prema Nedelišću i skretanja prema Ivanovcu;
- D5 u Grubišnom Polju i Daruvaru;
- D28 u Sv. Ivanu Žabnom, Rovišću, Severinu i Velikom Grđevcu (relacija Vrbovec-Bjelovar-Veliki Zdenci);
- D41 u Bojnikovcu (relacija Vrbovec-Križevci),
- D43 u Velikim Sredicama u Bjelovaru;
- D51 u Ferovcu te kod Nove Gradiške i skretanja prema Rešetarima (križanje D51-D313);
- D49 Slavonski Brod-Nova Gradiška, zbog čega je zatvoren čvor Lužani na autocesti A3 Bregana-Lipovac. Promet je preusmjeren na čvorove Nova Gradiška ili Slavonski Brod zapad;
- ŽC 3084 u mjestu Berek.

Naizmjence se vozi državnim cestama:

- D1 kod skretanja za Veliko Trgovišće;
D2 u mjestima Virje i Poljanec;
- D7 na čepinskoj i đakovačkoj obilaznici te kod Velike Kopanice;
- D45 u Garešnici.