POTROŠAČKI INDEKS

Evo gdje je naše zdravstvo u Europi

27.01.2016 u 15:15

Bionic
Reading

Hrvatsko zdravstvo zauzelo je 16. od 35 mogućih mjesta u istraživanju Europskog zdravstvenog potrošačkog indeksa (EHCI) za 2015. godinu, što je po kvaliteti i dostupnosti zdravstvene zaštite skok Hrvatske za sedam mjesta u odnosu na prethodnu godinu.

U obrazloženju ocjene ističe se da je Hrvatska sa 707 bodova od mogućih 1000 ostvarila značajan uspjeh među zemljama bivše Jugoslavije, dok je Slovenija sa 710 bodova korak ispred Hrvatske.

Unatoč činjenici da je izdvajanje za zdravstvo po glavi stanovnika skromnije u odnosu na zapadne europske standarde, hrvatsko zdravstvo primjenjuje vrlo napredne i skupe postupke poput transplantacije bubrega, a Hrvatska je u europskom vrhu s približno 50 transplantacija na milijun stanovnika, kaže se u ocjeni.

Na ljestvici je prva nizozemska sa 916 bodova, druga Švicarska sa 894, a treća Norveška sa 854 bodova. Na začelju su Srbija (554), Bugarska (530), Rumunjska (527), Albanija (524), Poljska (523) i Crna Gora (282).

U priopćenju Health Consumer Powerhousea za europsko zdravstvo se kaže da se stalno poboljšava, unatoč uzbunama oko štednje zbog financijske krize, starenja stanovništva i migracijskih previranja.

Stopa preživljavanja od srčanih bolesti, moždanog udara i raka sve se više povećava. Smrtnost dojenčadi, pokazatelj kojem je pridana najveća pozornost, stalno pada.

EHCI se počeo utvrđivati 2005. godine, uspoređujući uspješnost nacionalnih zdravstvenih sustava u 35 zemalja. Analizira 48 pokazatelja, uključujući prava pacijenata i informiranje, dostupnost zdravstvenih usluga, ishod liječenja, liste čekanja, prevenciju, potrošnju lijekova i njihovu dostupnost itd.