BILATERALNI ZAJMOVI

Eurozona daje 150 milijarda eura MMF-u

19.12.2011 u 23:14

Bionic
Reading

Zemlje članice Europske unije potvrdile su u ponedjeljak da će bilataralnim zajmovima povećati kreditne sposobnosti Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) te utvrdile međusobnu raspodjelu toga doprinosa između zemalja eurozone

Ministri financija zemalja članica EU-a održali su u ponedjeljak telefonsku sjednicu na kojoj su potvrdili da će zemlje eurozone osigurati dodatnih 150 milijardi eura za MMF u obliku bilateralnih zajmova.

Na zadnjem summitu EU-a dogovoreno je da će EU pridonijeti jačanju kreditnih sposobnosti MMF-a za 200 milijardi eura. Preostalih 50 milijardi trebale bi osigurati zemlje članice EU-a izvan eurozone, ali to zasad nije sigurno.

Od 17 zemalja eurozone, njih 13 je najavilo da će osigurati 150 milijardi. Četiri zemlje su izuzete - Grčka, Portugal i Irska jer primaju međunarodnu pomoć te Estonija, koja je u eurozoni od početka ove godine, a kao temelj za izračun doprinosa svake članice uzeta je 2010. godina.

'Ministri su danas potvrdili da će zemlje članice eurozone, kao dio širih međunarodnih napora da se pojača kapital MMF-a, osigurati 150 milijardi eura dodatnih sredstava kroz bilateralne zajmove', kaže se u priopćenju koje je nakon telefonskog sastanka objavilo Vijeće EU-a.

U priopćenju se dodaje da su Češka, Danska, Poljska i Švedska iskazale volju da sudjeluju u jačanju kapitala MMF-a, a da je Velika Britanija najavila da će svoj doprinos 'definirati početkom sljedeće godine u okviru G20'.

Ministri financija su također pozvali ostatak svijeta da pridonesu jačanju MMF-a kako bi se očuvala financijska stabilnost u svijetu.
'Europska unija bi pozdravila da zemlje članice skupine G20 te ostale članice MMF-a, koje su financijski jake, podupru napore na očuvanju globalne financijske stabilnosti doprinosom za jačanje sredstava MMF-a', kaže se u priopćenju.

Raspodjela tereta među članicama eurozone napravljena je prema njihovim kvotama u MMF-u iz 2010. godine. Najveći dio od 150 milijardi eura osigurat će najveće europsko gospodarstvo Njemačka, 41,50 milijardi, zatim Francuska 31,40 milijardi eura, Italija 23,48, Španjolska 14,86, te Nizozemska 13,61 milijardi.