nezakonita praksa

Eurozastupnici podržali nova pravila za vozače; više će vremena provoditi kod kuće

09.07.2020 u 10:11

Bionic
Reading

Parlament je podržao revidirana pravila kojima se poboljšavaju radni uvjeti za vozače i sprječavaju nepravilnosti kod tržišnog natjecanja u cestovnom prometu

Eurozastupnici su u srijedu navečer bez amandmana podržali sva tri pravna akta koja su u travnju 2020. usvojili ministri država članica. Politički dogovor s Vijećem postignut je u prosincu 2019.

Revidiranim pravilima o upućivanju vozača u inozemstvo i razdobljima vožnje i odmora te boljom provedbom pravila o kabotaži (prijevoz robe koji u državi članici privremeno obavljaju nerezidentni cestovni prijevoznici) želi se stati na kraj narušavanju tržišnog natjecanja u sektoru cestovnog prometa i osigurati bolje uvjete odmora za vozače, priopćili su iz Ureda za informiranje Europskog parlamenta u Hrvatskoj.

Bolji radni uvjeti za vozače

Nova pravila vozačima će pružiti bolje uvjete odmora te omogućiti da više vremena provode kod kuće. Poduzeća će rad morati organizirati na takav način da se vozači u međunarodnom prijevozu tereta mogu redovito vraćati kući, svaka tri ili četiri tjedna ovisno o rasporedu. Obvezni redovni tjedni odmori ubuduće se više neće moći provoditi u kabini vozila. U slučaju da ih vozači ne provode kod kuće, poduzeće će im morati platiti troškove smještaja.

Tahografima u vozilima bilježit će se prelasci granice, što će pridonijeti suzbijanju prijevara. Kako bi se spriječila sustavna kabotaža, uvest će se razdoblje „mirovanja” od četiri dana prije nego što se u istoj zemlji s istim vozilom mogu obavljati daljnje kabotaže.

U borbi protiv fiktivnih poduzeća od cestovnih će se prijevoznika tražiti da dokažu značajnu razinu poslovne aktivnosti u državi članici u kojoj su registrirani. Osim toga, najmanje jednom u osam tjedana morat će vraćati kamione u operativni centar poduzeća. I laka gospodarska vozila težine veće od 2,5 tone obuhvaćena su novim pravilima, koja među ostalim predviđaju ugradnju tahografa u kombije.

Nova pravila predstavljaju jasan pravni okvir pomoću kojeg će se izbjeći različiti pristupi država članica i osigurati pravedne naknade za rad vozača. Pravila o upućivanju primjenjivat će se na kabotažu i međunarodni prijevoz s izuzetkom tranzita te na bilateralni prijevoz i bilateralni prijevoz s dva dodatna utovara ili istovara.

Usvojena pravila stupit će na snagu odmah nakon objave u Službenom listu Europske unije koja se očekuje idućih tjedana.

Pravila o upućivanju počet će se primjenjivati 18 mjeseci nakon stupanja na snagu pravnog akta. Pravila o vremenu odmora, uključujući o povratku vozača, počet će se primjenjivati 20 dana nakon objave akta. Pravila o vraćanju kamiona i drugim izmjenama pravila o pristupu tržištu počet će se primjenjivati 18 mjeseci nakon stupanja na snagu akta o pristupu tržištu.