EU IZBORI 2019.

Euroskeptici u nekoliko zemalja EU nisu značajna snaga

26.05.2019 u 12:18

Bionic
Reading

Očekivani rast podrške eurosekpticima na izborima za Europski parlamenta vjerojatno će poštediti nekoliko zemalja koje su imale velike koristi od članstva u Uniji, poput Irske, Španjolske, Portugala i baltičkih zemalja

"Te su države transformirane članstvom u Europskoj uniji", kaže Jean-Dominique Giuliani, predsjednik zaklade Robert Schuman , što može objasniti izostanak snažnih euroskeptičnih snaga.

Dublin je primjerice "postao ulaz za investicije Gafa-e (tehnološki divovi Google, Amazon, Facebook i Apple) u Europi", dodaje.

Španjolska, Portugal i baltičke države su također obilno koristile europske fondove.

Prema posljednjem istraživanju Eurobarometra koje je objavio Europski parlament, 83 posto ispitanika u Irskoj ima pozitivno mišljenje o Europskoj uniji.

To je značajno više od prosjeka Unije, koji iznosi 61 posto, isključujući Veliku Britaniju. Sadašnji pozitivan stav prema Europskoj uniji je najviši prosjek od početka 1990-ih.

Čini se da su glasači u Nizozemskoj pokazali svoju privrženost bloku jer su proeuropske stranke ostvarile iznenađujuće dobre rezultate, prema izlaznoj anketi objavljenoj u četvrtak.

Prosperitet i sloboda

Irska je primila 42 milijarde eura razvojne pomoći EU-a, od pristupanja Uniji 1973., prema procjeni irske vlade.

Vanjska trgovina je veća 90 puta, a stvoreno je 700 tisuća novih radnih mjesta, dok su glavne stranke proeuropske.

Premijer Leo Varadkar je nazvao svoju stranku Fine Gael, "strankom Europe", a njegova stranka, prema izlaznim anketama, osvaja najviše glasova na europskim izborima.

Španjolci su uglavnom proeuropski usmjereni zato što se EU rimuje sa slobodom, kaže Jose Ignacio Torreblanca iz Europskog vijeća za međunarodne odnose.

Ponovno uvođenje demokracije nakon smrti dugogodišnjeg diktatora Francisca Franca u 1975. i pristupanja 1986., tadašnjoj, Europskoj ekonomskoj zajednici, su "dvije strane istog novčića", dodaje.

Čak i program krajnje desne stranke Vox počinje rečenicom: "Vjerujemo u Europu zato što smo mi Europa".

Šezdeset devet posto Portugalaca gleda pozitivno na članstvo u Europskoj uniji, prema Eurobarometru, usprkos drastičnim mjerama štednje koje je Bruxelles nametnuo uslijed ekonomske krize.

Portugal je iste godine kada i Španjolska, ušao u Europsku uniju, nakon desetljeća diktature.

Stopa siromaštva starijih osoba u Portugala je prepolovljena, od 1995., kada se počela prikupljati statistika.

Kao u Španjolskoj, predizborne ankete pokazuju da će vladajući socijalisti osvojiti najviše zastupničkih mjesta, dok će populistička desnica dobiti neznatan broj glasova.

Povijest i identitet

Druge članice poput Mađarske i Poljske su također imale puno ekonomske koristi od članstva, ali su izabrale euroskeptike.

Prema Giulianiju, razlog je povijest.

"Za Španjolsku, Europa je demokracija i prosperitet. U Mađarskoj ili Poljskoj, Europa je prosperitet i sigurnost, ali je i nešto drugo što ide protiv želja za obnovom nacionalnog suvereniteta", 20 godina nakon komunizma, kaže on.

Potpuno je drugačija priča za baltičke države.

EU i NATO su dozvolile Estoniji, Latviji i Litvi, kojima je nekoć vladala Moskva, da reafirmiraju svoj suverenitet.

Za njih EU znači pristup jedinstvenom tržištu i sigurnost pred susjednom Rusijom.

Čak i u Estoniji, u kojoj je krajnje desna stranka dio vladajuće koalicije, 74 posto ljudi gleda pozitivno na članstvo u Europskoj uniji, prema Eurobarometru, dok 71 posto Litavaca i 54 posto Latvijaca gleda pozitivno na Europsku uniju, a u tim zemljama ne postoje euroskeptične stranke.