apel von der leyen

Europu potresaju koronavirus i migrantska kriza, a dogovora o proračunu još nema

09.03.2020 u 13:52

Bionic
Reading

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen upozorila je u ponedjeljak da je potrebno što prije postići dogovor o sedmogodišnjem proračunu kako bi se Europska unija mogla učinkovito suočiti s najvećim izazovima s kojima je trenutačno suočena - koronavirusom i migrantskom krizom.

"Bez novog proračuna nećemo moći primjereno odgovoriti na goruće izazove. Ovo je hitan poziv svim članicama da se dogovore o proračunu", rekla je Ursula von der Leyen na konferenciji za novinare na kojoj je govorila o svojih prvih 100 dana čelu Europske komisije.

Trenutačno su najveći izazovi epidemija koronavirusa i migrantska kriza na grčko-turskoj granici nakon što je Turska odlučila otvoriti svoje granice za migrante prema Europi.

Von der Leyen je istaknula da Turska "mora maknuti migrante i izbjeglice s grčke granice", te da Grčka mora poštovati pravila o azilu i da nije prihvatljivo koristiti silu prema migrantima.

"Turski predsjednik je rekao da su granice EU-a otvorene. Nisu bili otvorene, nisu otvorene i neće biti otvorene", rekla je Ursula von der Leyen koja će se, kao i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel sastati u ponedjeljak navečer s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom.

"Događaji na grčko-turskoj granici jasno ukazuju na politički motivirani pritisak na vanjske granice EU-a. Za pronalaženje rješenja trebat će smanjiti pritisak na granice", rekla je.

Predsjednica Komisije je rekla da je Europska unija danas znatno pripremljenija za migrantsku krizu nego što je bila 2015. godine, ali da još uvijek nije dovoljno pripremljena. Najavila je da će prije Uskrsa Komisija predstaviti novi pakt o migracijama.

  • +13
Migranti na tursko-grčkoj granici Izvor: EPA / Autor: ERDEM SAHIN

Turska, koja je primila oko 3,7 milijuna sirijskih izbjeglica, želi od Europske unije dobiti potporu za vojnu operaciju na sjeverozapadu Sirije. To je jedini preostali dio Sirije pod kontrolom pobunjenika, koje podupire Turska a sirijski režim uz potporu Rusije nastoji vratiti pod svoju kontrolu i taj dio zemlje.  

Von der Leyen je rekla da EU želi s Turskom ispregovarati novi, trajniji sporazum o migrantima, koji bi zamijenio onaj iz 2016., ali da prvi korak mora učiniti Turska i prestati slati migrante na grčku granicu.

Dodala je da je kasnije moguća nova financijska pomoć Turskoj. U sporazumu iz 2016. Turska se obvezala da će zadržati sirijske izbjeglice na svom tlu, a EU zauzvrat obećao pomoć od šest milijardi eura za pomoć izbjeglicama.

Govoreći o drugoj velikoj krizi u Europi, epidemiji koronavirusa, von der Leyen je rekla da "širenje zaraze ima veliki utjecaj na ljude, ali i na naše gospodarstvo. Razmatramo sve moguće načine kako bismo smanjili učinak na ekonomiju".