ŠTO GRAĐANI MISLE?

Europsku uniju većina je ocjenila pozitivno

16.05.2011 u 16:45

Bionic
Reading

Više od polovice poruka ubačenih u 'EU poštanski sandučić' za vrijeme Europskog tjedna bilo je pozitivnog karaktera, pri čemu su građani ocijenili ulazak Hrvatske u EU pozitivnim korakom i izrazili nadu za boljim životom u Uniji, dok je negativne komentare ubacilo oko 25 posto građana, priopćeno je u ponedjeljak iz Delegacije EU-a u Hrvatskoj

'Putem 'EU poštanskog sandučića' prikupljeno je više od 250 poruka u kojima su građani iznijeli svoja očekivanja od hrvatskog pristupanja Europskoj uniji, institucija EU-a te naveli pitanja vezana uz EU o kojima bi željeli doznati više informacija', kaže se u priopćenju.

'Većina poruka, njih više od 50 posto, bile su pozitivnog karaktera, dakle građani su ocijenili ulazak Hrvatske u Europsku uniju pozitivnim te su izrazili svoju nadu za što bržim ulaskom i boljim životom u Uniji. Ocijenili su i kako će ulazak u EU doprinijeti smanjenu korupcije i gospodarskom oporavku. Negativnih komentara bilo je oko 25 posto a odnosili su se na strah od gubitka nacionalnog identiteta, gospodarskih problema koji muče i samu EU te opravdanosti ulaska nekih drugih zemalja u Europsku uniju prije Hrvatske', pojašnjava se u priopćenju.

Prvi puta ove godine Delegacija EU-a u RH za vrijeme Europskog tjedna inaugurirala je koncept 'EU poštanskog sandučića' koji je predstavljen 2. svibnja na zagrebačkom Cvjetnom trgu.

'EU poštanski sandučić' također je bio prisutan i na svim ostalim aktivnostima obilježavanja Europskog tjedna u organizaciji Delegacije: na glavnom gradskom trgu u Osijeku tijekom javnog događanja kojem je nazočio i hrvatski predsjednik Ivo Josipović, zatim ponovo na Cvjetnom trgu u sklopu središnje proslave Dana Europe u organizaciji Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, te konačno na Bundeku tijekom događanja 'Ritam Europe' koji je organizirala Delegacija EU-a.

Postavljanjem 'EU poštanskog sandučića' hrvatski su građani bili pozvani napisati poruke u kojima navode svoja očekivanja od hrvatskog pristupanja Europskoj uniji, institucija EU-a (Parlamenta, Komisije i Vijeća), komentare u vezi EU te navesti pitanja vezana uz EU-a o kojima bi željeli doznati više.

Osim pozitivnih i negativnih poruka ostavljenih u 'sandučiću', dio se odnosi na konkretna pitanja na koja će, ukoliko je ostavljen kontakt, Delegacija odgovoriti u roku tjedan dana.

Radi se primjerice o učinku pristupanja Hrvatske EU-u za učitelje, razini socijalne zaštite u EU-u, pravima invalida, dodatnim izvorima financiranja za projekte građana i poduzeća.

Od jedne je osobe također zaprimljeno preko pedeset fotokopija s porukama poput 'Volim Hrvatsku – Ne u EU' ili 'Hrvatska bez GMO-a ne u EU'.

Najveći odaziv građana europski je poštanski sandučić privukao na 'Ritmu Europe' na Bundeku i u Osijeku gdje je prikupljeno preko 60 posto poruka.

Uz već postojeće kanale komunikacije s građanima - web stranicu Delegacije, EUIC-a, Facebook stranice centra i izravnih upita, Delegacija planira nastaviti koristiti 'EU poštanski sandučić' i u budućim aktivnostima kao način izravne komunikacije s građanima, dodaje se.