DROBNJAKOVA LOGIKA

'Europsku uniju uvijek možemo napustiti'

18.01.2012 u 17:45

Bionic
Reading

Glavni pregovarač Hrvatske u pristupnim pregovorima s Europskom unijom (EU) Vladimir Drobnjak, govoreći u srijedu u Ružičkinoj kući u Vukovaru na javnoj tribini 'Što smo dogovorili s Bruxellesom?', poručio je kako se građani ne trebaju plašiti EU, jer Hrvatska, ako ocjeni da joj članstvo šteti, uvijek može napustiti Uniju

'Ako Hrvatska jednog dana procjeni da treba razmisliti i oko te opcije, članak 50. Lisabonskog ugovora svakoj državi članici daje pravo da može istupiti iz EU slijedom svojih ustavnih odredbi', kazao je dodajući kako Hrvatska ulazi u EU vjerujući da će sve svoje ciljeve ostvariti kroz članstvo u EU.

Dotaknuvši se mogućnosti da bi Hrvatska kao mala država mogla biti u EU preglasana u bitnim odlukama za nju, Drobnjak je istaknuo kako postoje pitanja o kojima se odlučuje složenim sustavom ponderiranih glasova ali i ona o kojima se odlučuje jednoglasno odnosno svaka članica ima pravo veta, a što smo, kako je rekao, proteklih godina mogli i sami osjetiti na 'svojoj koži'.

Govoreći o primjedbama koje se u javnosti mogu čuti, kako se EU nalazi u gospodarskoj krizi te nije vrijeme za ulazak Hrvatske, istaknuo je kako je činjenica da EU, kao i ostatak svijeta, prolazi kroz krizu, ali kako se ne može zaboraviti da EU danas čini 20 posto svjetskog gospodarstva i u njezinim granicama živi sedam posto svjetskog pučanstva.

Hrvatski je ogroman interes da bude dio zajedničkog EU tržišta koje je najveće i najjače u svijetu, poručio je Vladimir Drobnjak.