POTPORA NAJBOLJIMA

Europsko istraživačko vijeće prvi put zasjeda u Hrvatskoj

22.10.2014 u 15:20

Bionic
Reading

Hrvatska i njezin glavni grad prvi put su domaćini sjednice Europskog istraživačkog vijeća - najprestižnije europske organizacije za potporu vrhunskih znanstvenih istraživanja koju je osnovala Europska komisija, pa je tako danas, zahvaljujući pozivu hrvatskoga ministra znanosti, obrazovanja i sporta Vedrana Mornara, Zagreb središte promišljanja o tomu kako najbolje hrvatske znanstvenike potaknuti da svojim projektima konkuriraju za sredstva ERC-a

U Zagrebu boravi i predsjednik ERC-a Jean-Pierre Bourguignon koji je na konferenciji za novinare, održanoj u Palace Hotelu Zagrebu u sklopu sjednice ERC-a, izjavio kako se nada da će njihov posjet Zagrebu biti poticaj za vrhunske hrvatske znanstvenike, posebice one mlade, da se prijave na natječaje ERC-a kako bi u konkurenciji izvrsnih kandidata i oni dobili bespovratne potpore za svoje znanstvene projekte.

Da se doista radi o najprestižnijim europskim potporama znanstvenicima, posvjedočilo je dvoje korisnika - vrhunskih hrvatskih znanstvenika: astrofizičarka dr. Vernesa Smolčić i prof. dr. Stipan Jonjić s Medicinskoga fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

Vernesa Smolčić docentica je na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu (PMF) Sveučilišta u Zagrebu i prva znanstvenica u Hrvatskoj koja je dobila bespovratna sredstva ERC-a u iznosu od milijun i pol eura namijenjena istraživačima početnicima, i to za petogodišnji projekt koji se temelji na radio pregledima neba koje ta znanstvenica vodi za internacionalne kolaboracijske projekte pod nazivom COSMOS i XXL s fokusom na istraživanju stvaranja i razvoja galaksija te crnih rupa kroz kozmološko vrijeme.

Profesor Jonjić pak dugi niz godina, sa skupinom znanstvenika na riječkome Medicinskom fakultetu, istražuje različite mehanizme imunološkog nadzora. Bespovratna sredstva ERC-a namijenjena naprednim istraživačima u iznosu od milijun i 800 tisuća eura dobio je za projekt istraživanja novoga koncepta cjepiva koja se temelje na živom herpesvirusu kao vektoru, odnosno nosiocu antigena drugih mikroorganizama, na koje se želi stvoriti imunološki odgovor, a i to istraživanje će trajati pet godina.

Ministar Mornar vjeruje da će današnja sjednica ERC-a povećati prepoznatljivost hrvatske znanstvene zajednice u Europi, ali da će se i članovi ERC-a uvjeriti da u Hrvatskoj rade vrsni i talentirani znanstvenici. Uz napomenu da ERC ima godišnji proračun od milijardu i 700 milijuna eura, što je gotovo jednako godišnjem proračunu MZOS-a za cijeli sustav obrazovanja, Mornar je istaknuo da se ERC bavi kompetitivnim projektima što je u Hrvatskoj nedostajalo jer smo, rekao je, mi uglavnom imali 'znanstvenu uravnilovku' - svatko je dobio nešto i nije se pretjerano gledalo na rezultate. To se, smatra Mornar, ipak kod nas pomalo mijenja.

U okviru zasjedanja Vijeća u Zagrebu danas će se u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) održati i sastanka hrvatskih znanstvenika i dužnosnika MZOS-a koji će razgovarati o temi 'Širenje sudjelovanja s dionicima sustava znanosti' te Info dan ERC-a za hrvatsku znanstvenu zajednicu na kojemu će biti govora o potrebnoj kvaliteti prijava te identificiranju potencijalnih prijavitelja projekata.

Europsko istraživačko vijeće neovisno je znanstveno-istraživačko tijelo koje čine 22 ugledna europska znanstvenika, a projekti koje financira ERC najbolja su istraživanja u Europi i znanstvenici ih dobivaju isključivo na osnovi svoje izvrsnosti.