U ŠVEDSKOJ

Europski sud podupro zabranu reklamiranja kockanja

09.07.2010 u 15:57

Bionic
Reading

Švedska zabrana oglašavanja online kockanja poduprta je na Europskom sudu u četvrtak nakon što su se dva tamošnja dnevnika suočena s kaznama zbog objavljivanja takvih reklama žalila toj instanci

Presuda je obznanjena nakon što su izvršni direktori dva vodeća švedska dnevnika, Expressen i Afttonbladet, dobili uplatnice s kaznama nakon što su objavili oglase o kockanju na sportskim stranicama.

Svi oglasi su bili za kompanije čija su sjedišta van Švedske. Iz tamošnjih medija revoltiranih ovim zakonom tvrde da švedski zakoni nepravedno strože kažnjavaju oglašavanje stranih kompanije za kockanje nego to čine za slične prekršaje s onima baziranim u Švedskoj javlja Thelocal.se.

Žalili su se Europskom sudu u Strasbourgu jer švedski zakoni ne zabranjuju samo oglašavanje nelicenciranih kockarskih tvrtki u Švedskoj nego i legalno organiziranih kockarskih tvrtki u drugim država EU-a.

Ipak Europski sud je presudio da EU zakoni dopuštaju takve restrikcije iz domene javne sigurnosti sve dok visine kazni nisu u disproporciji s prekršajem.