aktivnosti izvan države

Europski sud: Mađarska reforma obrazovanja koja je potjerala Sveučilište Georga Sorosa nije zakonita

06.10.2020 u 11:10

Bionic
Reading

Najviši sud Europske unije u utorak je presudio da je mađarska reforma visokog obrazovanja kojom je Srednjoeuropsko sveučilište Georgea Sorosa (CEU) bilo primorano preseliti većinu svoje aktivnosti izvan države, prekršila europsko pravo

Ova presuda stiže nakon žalbe Europske komisije te je jedna od mnogih točki prijepora između Europske unije i mađarskog premijera Viktora Orbana. Bruxelles mađarskom čelniku zamjera tvrdolinijaški stav prema migracijama i manjinama, kao i stavljanje medija, sudova i nevladinih organizacija pod državnu kontrolu.

Prema reformi izglasanoj 2017. godine sveučilišta registrirana u inozemstvu više ne mogu djelovati u Mađarskoj ako obrazovne programe ne provode i u svojim matičnim državama, što je Europski sud pravde u utorak proglasio protivnim zakonima EU-a.

"Uvjeti koje je Mađarska postavila institucijama visokog obrazovanja za rad na svome teritoriju nisu kompatibilni s zakonima EU-a", priopćio je sud.

Srednjoeuropsko sveučilište je većinu svojih programa preselilo izvan Mađarske nakon duge pravne bitke između Sorosa, Židova rođenog u Mađarskoj koji kroz svoje nevladine organizacije promiče liberalne vrijednosti, te Orbanove vlade.

Sud EU-a odlučio je i da je dio reforme koji sveučilištima sa sjedištem izvan EU-a dopušta djelovanje u Mađarskoj samo ako imaju bilateralni dogovor s Budimpeštom krši Povelju o temeljnim pravima EU-a koja štiti akademske slobode i slobode poslovanja.

Reforma krši i obaveze koje je Mađarske preuzela kao članica Svjetske trgovinske organizacije, zaključio je sud.

U travnju 2017. na sjednici Europskog parlamenta mađarski premijer Viktor Orban odbacio je kao neutemeljene optužbe da novim zakonom o visokom obrazovanju želi zatvoriti Srednjoeuropsko sveučilište (CEU) te optužio Georgea Sorosa da je financijskim spekulacijama uništio živote milijuna ljudi.

Soros je kritičar političara poput američkog predsjednika Donalda Trumpa i mađarskog premijera Viktora Orbana, a krajnja desnica optužuje Sorosa za promoviranje i financiranje ilegalne masovne migracije u Europu.