poruke i turskoj i rusiji

Europski šef diplomacije iz Zagreba poručio migrantima: Ne idite prema granici! Granica nije otvorena!

06.03.2020 u 13:39

Bionic
Reading

Ministri vanjskih poslova članica Europske unije na izvanrednom Vijeću za vanjske poslove, održanom u Zagrebu, još jednom su izrazili podršku Grčkoj, ali i poslali jasnu poruku migrantima koji se kreću prema grčko-turskoj granici

'Ne idite na granicu! Granica nije otvorena! Izbjegnite situaciju da nastradate i da situacija eskalira', poruka je koju je nekoliko puta nakon izvanrednog sastanka Vijeća za vanjske poslove ponovio visoki predstavnik za zajedničku vanjsku politiku i sigurnost Josep Borell.

Poruku je uputio migrantima kojima je, kaže, netko rekao da je granica otvorena. 'Treba zaustaviti tu igru', jasno je poručio Borell.

Poručio je kako je Vijeće za vanjske poslove u zaključcima izrazilo solidarnost s Grčkom, suočenoj s teškom situacijom na granici, ali jednako tako i s Ciprom i Bugarskom.

'Situacija na granici je neprihvatljiva. Poticanje migranata da pokušaju prijeći granicu nije prihvatljiv način pritiska kojim Turska pokušava dobiti podršku Europske unije', kazao je Borell, a Vijeće je u tom smislu pozvalo Tursku da napravi sve kako se lažne vijesti o tome da je granica otvorena ne bi širile.

Vijeće je u svojoj pisanoj izjavi, a kasnije je to kazao i Borell, naglasilo da ilegalni prelasci granice nisu dopušteni i da će učiniti sve, u skladu s europskim i međunarodnim pravom, da to spriječe.

Borell je potvrdio da Unija planira Siriji i tamošnjim izbjeglicama poslati 60 milijuna eura humanitarne pomoći, a najavio je i donatorsku konferenciju za Siriju krajem lipnja.

Vijeće je pozvalo i Tursku i Rusiju da osiguraju da se primirje, koje je jutros stupilo na snagu, doista poštuje i to na kopnu i u zraku.

'Nadamo se da će primirje potrajati kako bi se osigurao pristup humanitarnoj pomoći', kazao je nakon sastanka hrvatski šef diplomacije Gordan Grlić Radman.

'Važan je i politički dijalog s Turskom, kao i to da se Turska nastavi pridržavati sporazuma s EU-om iz 2016.', kazao je Radman.

Iako je Borell uoči sastanka kazao da će se govoriti i o eventualnoj dodatnoj financijskoj pomoći Turskoj, u zaključcima Vijeća o tome nema ni riječi i očito je da Unija zasad ne planira slati ikakav dodatni novac Turskoj. 'Vijeće je odlučilo to što je odlučilo. Nema dodatne odluke o financiranju Turske. Prva stvar koju trebamo napraviti je zadržati tok migranata koji vjeruju da je granica otvorena', kazao je Borell.

  • +5
Press konferencija Grlić Radman i Borell Izvor: Pixsell / Autor: Josip Regovic/PIXSELL