sankcije

Europski partneri Irana: ne prihvaćamo 'ultimatume' oko nuklearnog sporazuma

09.05.2019 u 12:37

Bionic
Reading

Velika Britanija, Francuska, Njemačka i Europska unija u četvrtak su ponovile svoju predanost nuklearnom sporazumu s Iranom, no upozorile da "odbijaju bilo kakve ultimatume" nakon što je Teheran objavio da će prestati poštivati dijelove tog dogovora

Iranski predsjednik Hasan Rohani u srijedu je najavio da će Teheran započeti povlačenje iz ključnih dijelova nuklearnog sporazuma iz 2015., čiji je cilj spriječiti Iran da razvije nuklearnu bombu, ako svjetske sile ne osiguraju obećano ublažavanje sankcija.

Taj bi potez mogao dodatno pogoršati sukob sa Sjedinjenim Državama koje su se povukle iz dogovora prije godinu dana. Osim europskih država i SAD-a, sporazum su potpisale Kina i Rusija.

Rohani je objavio kako će Iran odmah prestati poštivati ograničenja nametnuta njegovim zalihama obogaćenog uranija i materijala povezanih s reaktorom teške vode u Araku.

Teheran je najavio dodatne korake ako Europljani u idućih 60 dana ne nađu način da ublaže utjecaj američkih sankcija uvedenih posebice protiv njegovog naftnog i bankarskog sektora.

'Odbacujemo bilo kakve ultimatume', poručili su šefica EU-a za vanjsku politiku Federica Mogherini i ministri vanjskih poslova Britanije, Francuske i Njemačke. Dodali su da će 'snažno pozvati Iran da nastavi implementirati svoje obaveze' iz nuklearnog sporazuma.

Izrazili su 'veliku zabrinutost' zbog najave Teherana i ponovili svoju 'snažnu predanost' sporazumu, 'što uključuje ukidanje sankcija za dobrobit iranskog naroda'.

'Odlučni smo u daljnjim pokušajima da omogućimo nastavak legitimne trgovine s Iranom', napisali su čelnici u zajedničkom priopćenju, referirajući se posebno na INSTEX, europski instrument za financijske transakcije s Iranom osmišljen kako bi se zaobišle američke sankcije.

Američki predsjednik Donald Trump je u srijedu, točno godinu dana nakon povlačenja iz sporazuma, uveo nove sankcije 'iranskom sektoru željeza, čelika, aluminija i bakra' kako bi pojačao pritisak na režim Teherana, te je zaprijetio novim mjerama ako Iran 'radikalno ne promijeni ponašanje', prenosi AFP.