OKO SCHENGENA

Europski parlament u 'frontalnom sukobu' s Vijećem EU-a

12.06.2012 u 18:23

Bionic
Reading

Zastupnici Europskog parlamenta oštro su kritizirali zemlje članice i zatražili od njih da preispitaju svoju odluku prema kojoj europski parlamentarci mogu imati samo savjetodavnu ulogu u upravljanju schengenskim prostorom.

Ministri unutarnjih poslova zemalja članica postigli su u prošli četvrtak na sastanku u Luxembourgu dogovor prema kojemu odluke o privremenom uvođenju graničnih kontrola unutar schengenskog prostora ostaje uglavnom u rukama zemalja članica, čemu su se snažno usprotivili Europska komisija i Parlament. Europski bi parlament imao u tome samo savjetodavnu ulogu.

U raspravi o dogovoru zemalja članica u utorak su na plenarnoj sjednici EP-a u Strasbourgu sudjelovali danski ministar pravosuđa Morten Bodskov i povjerenica Europske komisije za unutarnje poslove Cecilia Malmstroem. Sve političke skupine oštro su kritizirale dogovor zemalja članica, a politička skupina Europske pučke stranke odlučila je bojkotirati dansko predsjedništvo koje završava 30. lipnja.

'Mijenjanjem pravne osnove evaluacijskog mehanizma, vi ste donijeli neprihvatljivu odluku. Naša politička skupina traži da Vijeće povuče tu odluku', izjavio je šef skupine Europske pučke stranke (EPP) Joseph Daul Šef socijalista Hannes Swoboda rekao je da je dogovor ministara unutarnjih poslova na tragu populističkih zahtjeva te najavio da će se njegova skupina boriti svim sredstvima protiv toga dogovora.

Šef liberalne skupine Guy Verhofstadt rekao je da se Parlament treba u vezi s tom odlukom obratiti Europskom sudu pravde.

'Mi to jednostavno nećemo prihvatiti. Mi moramo osporiti odluku Vijeća pred Europskim sudom pravde i prekinuti sve pregovore u području pravosuđa i unutarnjih poslova pod danskim predsjedanjem', rekao je Verhofstadt. 'Ovoga četvrtka navršit će se 27. godina od potpisivanja Schengenskog sporazuma, koji 62 posto naših građana smatra najpozitivnijim rezultatom u 50 godina europskih integracija. Schengen je omogućio putovanje bez putovnica za preko 400 milijuna Europljana', rekao je Verhofstadt, ukazujući na paradoks da sada Velika Britanija, koja nije u Schengenu, može sudjelovati u raspravama, a Europskom parlamentu su zatvorena vrata.

Čelnik Zelenih Daniel Cohn-Bendit rekao je da Parlament ulazi u 'frontalni sukob s Vijećem EU-a.

Predsjednici parlamentarnih političkih skupina najavili da će se sastati u srijedu kako bi proučili na koji bi način bilo najbolje odgovoriti na odluku zemalja članica.

Danski ministar pravosuđa Bodskov branio se od napada parlamentaraca tvrdeći da nije bilo moguće postići konsenzus zemalja članica o prijedlogu Europske komisije koji je predviđao značajnu ulogu Europskog parlamenta u novom schengenskom evaluacijskom mehanizmu.