reciprocitet

Europski parlament poziva Komisiju na mjere kako bi se što prije ukinule vize Hrvatima koji putuju u SAD

22.10.2020 u 10:04

Bionic
Reading

Zastupnici Europskog parlametna pozivaju Europsku komisiju da poduzme mjere predviđene zakonodavstvom EU-a kako bi se zajamčio potpuni vizni reciprocitet između EU-a i SAD-a. Sa 376 glasova za, 269 protiv i 43 suzdržana, Parlament je u četvrtak usvojio rezoluciju kojom poziva Komisiju da predstavi pravni akt o suspenziji izuzeća od obveze posjedovanja vize za državljane SAD-a, na dvanaest mjeseci, kako je utvrđeno u takozvanom mehanizmu reciprociteta.

Hrvatski, bugarski, ciparski i rumunjski državljani i dalje moraju imati vizu za ulazak u SAD, dok su svi ostali građani EU-a izuzeti od tog zahtjeva za kratkotrajni boravak (do 90 dana u bilo kojem razdoblju od 180 dana), kao i državljani SAD-a pri posjetu Europskoj uniji.

U skladu sa zakonodavstvom EU-a, ako treća zemlja ne ukine obvezu posjedovanja vize u roku od 24 mjeseca od službene obavijesti o neuzajamnosti, Komisija mora donijeti pravni akt kojim se suspendira izuzeće od obveze posjedovanja vize za državljane te treće zemlje na 12 mjeseci. Europski parlament i Vijeće mogli bi uložiti prigovor na takav akt (članak 290. stavak 2. Ugovora).

Stanje nedostatka reciprociteta kojim su pogođene Hrvatska, Bugarska, Cipar i Rumunjska službeno je započelo 12. travnja 2014. (u to vrijeme među pogođenim zemljama bila je i Poljska, ali od prošle godine poljski državljani mogu putovati u SAD bez vize), stoga je rok za djelovanje Komisije istekao 12. travnja 2016.

Parlament je već zatražio od Komisije da poštuje pravila u rezoluciji usvojenoj na plenarnoj sjednici u ožujku 2017.

„Diskriminacija s kojom se suočavaju Bugari, Hrvati, Ciprani i Rumunji pri putovanju u SAD neprihvatljiva je. Poštujući temeljno načelo solidarnosti među članicama EU-a, pozivamo Komisiju da djeluje u skladu s europskim zakonodavstvom i podnese prijedlog za suspenziju izuzeća od obveze posjedovanja vize za državljane SAD-a. Zatim će Parlament i Vijeće ocijeniti političke posljedice tog poteza", izjavio je predsjednik Odbora za građanske slobode i izvjestitelj Juan Fernando López Aguilar (S&D, Španjolska).

Sadržaj je realiziran u suradnji s Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj.