OSVETA ZA WEBERA?

Udarac za Von der Leyen i Macrona: Europski parlament odbio blisku suradnicu francuskog predsjednika Sylvie Goulard

10.10.2019 u 14:43

Bionic
Reading

Članovi Europskog parlamenta u četvrtak su odbacili Sylvie Goulard, kandidatkinju za francusku povjerenicu u Europskoj komisiji, što predstavlja velik udarac francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu i budućoj šefici Komisije Ursuli von der Leyen

Odbori za unutarnje tržište i industriju odbili su nominaciju Goulard za preuzimanje ojačanog portfelja unutarnjeg tržišta, koji se proteže na industrijsku politiku, obranu i tehnologiju, javlja Politico.eu.

Protiv Goulard, bivše liberalne eurozastupnice i bliske suradnice francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, vode se dvije istrage, jedna pred francuskim pravosuđem, a drugu vodi OLAF zbog navodnog fiktivnog zapošljavanja asistenata zastupnika u Europskom parlamentu.

Pod povećalom je i njezin angažman u američkom think-thanku Berggruen, za što je mjesečno zarađivala prosječno 10 tisuća eura u razdoblju od 2013. do 2016.

Velik dio kritika protiv Goulard iznijela je Europska pučka stranka (EPP). Neki zastupnici u Europskom parlamentu, navodi Politico.eu, sumnjaju da se desnica želi osvetiti Macronu zato što je torpedirao kampanju čelnika EPP-a Manfreda Webera za šefa Komisije.

Odbacivanje Goulard, koju je podržala liberalno-centristička grupa Renew Europe, znači da po jedan kandidat iz tri najveća politička bloka u Parlamentu nije uspio dobiti potvrdu. Prije Goulard otpali su Rumunjka Rovana Plumb, koju su podržali Socijalisti i demokrati, i Mađar László Trócsányi, kojeg je podržao EPP.