plenarna sjednica

Europski parlament: Moramo imati zajednički pristup borbi protiv pandemije, ne treba nam zdravstveni nacionalizam

19.01.2021 u 13:21

Bionic
Reading

Europarlamentarci su izrazili široku potporu zajedničkom europskom pristupu borbi protiv pandemije te su pozvali na potpunu transparentnost u ugovaranju i raspodjeli cjepiva protiv virusa COVID-19. Na plenarnoj sjednici u utorak zastupnici su raspravljali s portugalskom državnom tajnicom za europske poslove Anom Paulom Zacarias te europskom povjerenicom za zdravlje i sigurnost hrane Stellom Kyriakides.

Velika većina zastupnika izrazila je potporu zajedničkom europskom pristupu koji je omogućio brzi razvoj cjepiva te osigurao pristup cjepivima za sve europske građane. Istodobno, kritizirali su „zdravstveni nacionalizam“, uključujući navodno paralelne ugovore koje su pojedine članice potpisale u pokušaju natjecanja s drugima. Kako bi europska uspješna priča mogla opstati, EU mora odgovoriti zajedništvom i solidarnošću, a sve razine vlasti moraju složno djelovati, rekli su zastupnici.

Europarlamentarci su zatražili da uvjeti ugovora između EU-a i farmaceutskih tvrtki koji uključuju korištenje javnog novca budu potpuno transparentni. Nedavnu odluku Komisije, koja je omogućila zastupnicima nepotpuni uvid u jedan ugovor, ocijenili su nedovoljnom. Ponovili su da samo potpuna transparentnost može pomoći u borbi protiv dezinformacija i izgradnji povjerenja u kampanje cijepljenja diljem Europe.

Govornici su također ustvrdili da globalna dimenzija pandemije bolesti COVID-19 traži i globalna rješenja. EU ima odgovornost iskoristiti svoju snagu kako bi pomogla najranjivijim susjedima i partnerima. Pandemija se može prevladati samo kada svi građani budu imali jednaki pristup cjepivu, a ne samo oni u bogatim zemljama, zaključili su europarlamentarci.

Rasprava se također dotakla drugih pitanja, poput potreba uspostave usporedivih nacionalnih podataka i međusobnog prepoznavanja cjepiva, izbjegavanja kašnjenja i ubrzanja procedure cijepljenja, kao i nekonstruktivnog pristupa kojim se za svaki propust okrivljuju EU ili farmaceutska industrija.