prijedlog na stolu

Europski parlament će tražiti poboljšanje dogovora o VFO-u i planu za oporavak

22.07.2020 u 14:02

Bionic
Reading

Predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli najavio je da će parlamentarci tražiti pojašnjenje u vezi s odredbom o uvjetovanju korištenja sredstava iz fonda za oporavak s načelima vladavine prava, jer je to u zaključcima čelnika zemalja članica ostalo neodređeno

"Mislimo da je to otvoreno pitanje. Mi nećemo biti zadovoljni samo sa spominjanjem načela", rekao je Sassoli.

U zaključcima samita EU-a kaže se da "Europsko vijeće ističe važnost poštivanja vladavine prava" te se poziva Komisija "da predloži mjere za zaštitu proračuna EU-a i instrumenta EU sljedeće generacije od prijevara i nepravilnosti".

"Moramo jasno vidjeti koje će se intervencijske mjere koristiti kako bi se osiguralo poštivanje načela vladavine prava", rekao je Sassoli.

Na izravno pitanje bi li Europski parlament mogao blokirati dogovor o sedmogodišnjem proračunu i instrumentu za oporavak, koji je teškom mukom postignut na samitu čelnika EU-a, Sassoli je odgovorio neodređeno.

"Europski parlament mora biti poštovan", rekao je Sassoli.

Sassoli je izrazio zadovoljstvo dogovorom o instrumentu EU sljedeće generacije vrijednom 750 milijardi eura, ali je nezadovoljan smanjivanjem nekih stavki u sedmogodišnjem proračunu.

"Na stolu je prijedlog, ali mi bismo ga željeli poboljšati, prije svega dobiti odgovore za neke rezove koje smatramo neopravdanima", rekao je Sassoli na konferenciji za novinare.

U dogovoru o sedmogodišnjem proračunu smanjena su sredstva, u odnosu na ranije prijedloge, za klimatske ciljeve, istraživanje i program za razmjenu studenata Erasmus. Da bi dogovor Europskog vijeća mogao ići dalje u proceduru mora dobiti pristanak Europskog parlamenta, koji ga može ili odbiti ili prihvatiti, ali ga ne može mijenjati. Europski parlament često nastupa rezolutno, prijeteći da neće prihvatiti neko rješenje koje im se ne sviđa. Zadnji upečatljiviji primjer je kada su rekli da nipošto neće prihvatiti da predsjednik Europske komisije bude netko tko nije bio "spitzenkandidat".

Na kraju je za predsjednicu izabrana Ursula von der Leyen, koja nije bila vodeći kandidat, nego je izabrana dogovorom čelnika zemalja članica. Zastupnici Europskog parlamenta u četvrtak će se okupiti na izvanrednoj plenarnoj sjednici u Bruxellesu kako bi razgovarali o dogovoru postignutom na zadnjem samitu EU-a.

U raspravi će sudjelovati i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel i predsjednica Komisije Ursula von der Leyen. Zastupnici će usvojiti rezoluciju o Višegodišnjem financijskom okviru, o odluci o podizanju gornje granice proračunskih prihoda i planu za oporavak. U prijedlogu rezolucije, koji su podržali vodeći zastupnički klubovi u Parlamentu, kaže se da "ne mogu prihvatiti politički dogovor o Višegodišnjem financijskom okviru za razdoblje 2021-2027. u obliku u kojem je dogovoren" te da je Parlament "spreman odmah ući u konstruktivne pregovore s Vijećem kako bi ga poboljšali".