BARROSOVA EKIPA

Europski parlament bira ministre EU-a

09.02.2010 u 12:06

Bionic
Reading

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso zauzeo se u utorak pred zastupnicima Europskog parlamenta u Strasbourgu za što veću koordinaciju gospodarskih politika zemalja članica EU-a te za Uniju koja će govoriti 'jedinstvenim glasom'

'Neki nacionalni političari ne podupiru veću koordinaciju u gospodarskoj politici. Želimo li povećati našu industrijsku bazu, treba nam jača koordinacija gospodarskih politika', rekao je Jose Manuel Barroso obraćajući se zastupnicima koji u utorak trebaju potvrditi novi sastav Europske komisije pod Barrosovim vodstvom.

Barroso je rekao da će prioriteti Komisije biti izlazak iz krize, energetska učinkovitost i uspostava socijalnog tržišnog gospodarstva. 'Europska unija još nema težinu koju bi mogla imati u svijetu. Stoga nam treba Europa koja će govoriti jednim glasom', istaknuo je Barroso. Predstavljajući članove Komisije, rekao je da je riječ o ekipi koja je spremna suočiti se s izazovima.

'Ekipa koja je pred vama spremna je suočiti se izazovima koji su pred nama. Ona zaslužuje vaše povjerenje', rekao je Barroso.

Joseph Daul, šef zastupničke skupine Europske pučke stranke (EPP), koja je najbrojnija u Parlamentu, rekao je da će oni podržati Barrosovu ekipu i da od nje očekuje bolje rezultate na području vanjske politike.

'Skupina EPP-a glasovat će za Komisiju. Sastav Komisije odražava rezultate europskih izbora provedenih prošle godine', rekao je Daul.

Daul je zatražio od Komisije da uspostavi partnerski odnos s Europskim parlamentom te upozorio Vijeće da su ovlasti Parlamenta ojačane nakon stupanja na snagu Lisabonskog ugovora.

Također, Daul je kritizirao visoku predstavnicu za vanjsku politiku i potpredsjednicu Komisije Catherine Ashton. 'Od Haitija do Irana, od Afganistana do Jemena, od Kube do transatlantskih odnosa, naš glas nije bio na razini naših očekivanja', rekao je.

'Visoka predstavnica mora biti nazočna, mora pokazati ambiciju u skladu s onim što Unija jest: prva gospodarska sila na svijetu, najjače tržište na svijetu, najveći pružatelj međunarodne pomoći. Naša skupina, a uvjeren sam i cijeli Parlament, traže energičnu akciju da bi se ta situacija preokrenula', rekao je Daul.

Nova Europska komisija trebala je preuzeti dužnost još 1. studenoga prošle godine, ali je zbog neizvjesnosti s Lisabonskim ugovorom postupak izbora kasnio te je dosadašnjoj produljen mandat, a ona se kao takva mogla baviti samo tehničkim pitanjima i nije mogla obavljati dužnost u punom opsegu.

Ključni ljudi u novoj Barrosovoj ekipi su Španjolac Joaquin Almunia, koji je dobio resor tržišnog natjecanja, Finac Olli Rehn, koji je zadužen za gospodarske i monetarne poslove te Francuz Michel Barnier, povjerenik za unutarnje tržište i financijske usluge. Tu su još Nijemac Guenther Oettinger, povjerenik za energiju, a važan resor poljoprivrede i ruralnog razvoja dobio je Rumunj Dacian Ciolos

Čeh Štefan Fuele dobio je resor proširenja koji je spojen s politikom prema susjedima, što je dosad bilo pod nadležnošću povjerenika za vanjsku politiku.