MAY, MACRON, TRUMP...

Cijeli svijet se sjatio u Normandiju: Pogledajte impresivne fotografije s obilježavanja 75. obljetnice Dana D

06.06.2019 u 12:17

Bionic
Reading

Politički lideri Francuske, Velike Britanije, SAD-a i Kanade u četvrtak su odali počast veteranima savezničkog iskrcavanja u Normandiji u lipnju 1944. godine, najveće operacije pomorskog i zračnog desanta u povijesti kojom je otvoren put oslobađanju Europe od okupacije nacističke Njemačke

Sudjelujući u komemoraciji za 22 tisuće vojnika pod britanskim zapovjedništvom koji su 6. lipnja 1944. poginuli na početku bitke za Normandiju predsjednica britanske vlade Theresa May odala je počast hrabrosti vojnika od kojih su mnogi bili tek stasali mladići kada su pokošeni njemačkom vatrom na plažama na kojima su se iskrcavali.

'Gotovo je nemoguće shvatiti hrabrost koja je trebala tog dana kako bi se iskrcalo s desantnih brodova i uskočilo u ogorčenu bitku', kazala je May na okupljanju na kojemu je bio i francuski predsjednik Emmanuel Macron te brojni veterani u ratnim odorama na kojima su bila istaknuta odličja.

'Ti su mladići bili pripadnicima posebne generacije čiji je neusporedivi duh oblikovao naš poratni svijet', kazala je dodajući kako su ti vojnici položili živote kako bismo mi mogli graditi bolji svijet nakon rata.

  • +12
Europski lideri i Donald Trump u Normandiji obilježili 75. godišnjicu Dana D Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Iskrcavanje u Normandiji planirano je mjesecima i dobro skrivano od nacista unatoč činjenici da je zahtijevalo ogromnu mobilizaciju industrijskih kapaciteta i ljudstva.

Pod okriljem noći tisuće savezničkih padobranaca iskočilo je iza njemačkih položaja obalne obrane. Uz svitanje s ratnih je brodova potom otvorena topnička vatra na njemačke pozicije da bi nakon toga stotine desantnih plovila transportiralo pješačke postrojbe do plaža na kojima su bili izloženi baražnoj vatri njemačkih strojnica i topništva.

Neki od sudionika te operacije kazali su kako je more bilo crveno od krvi tog dana tijekom trajanja operacije kojom je osiguran preokret u ratu protiv Hitlera.

Reuters podsjeća kako su upravo ogromna razaranja koja su donijela dva svjetska rata bila poticaj europskim državama da u drugoj polovici dvadesetog stoljeća ojačaju svoju suradnju s ciljem osiguranja trajnog mira i da je upravo to dovelo do uspostave današnje Europske unije.

No i sada kada bi Velika Britanija trebala oslabiti svoje veze s tim blokom odnosno napustiti Uniju francuski predsjednik Macron je kazao kako su neke veze između Francuske i Velike Britanije neuništive.

'Ništa neće uništiti veze stvorene prolivenom krvlju i zajedničkim vrijednostima. Rasprave koje se danas vode ni na koji način ne oduzimaju nam našu prošlost', kazao je Macron.

Predsjednik SAD-a Donald Trump i kanadski premijer Justin Trudeau također nazoče ceremoniji na normandijskoj obali. Predviđeno je da Trump sudjeluje u činu u kojemu će Macron dodijeliti odličje Legije časti petorici američkih veterana, a nakon toga dvojica bi predsjednika trebala otići na radni ručak u obližnji Caen.

Kako je ranije objavljeno iz Bijele kuće, Trump dolazi kako bi odao počast američkim vojnicima koji su žrtvovali živote 'za opstanak slobode'.

Trump i njegova supruga Melanija pozdravili su se s Macronom i njegovom suprugom Brigitte na groblju američkih vojnika u Normandiji. Nakon toga dvojica predsjednika rukovala su se s desecima američkih veterana koji su tamo stajali.

'Svim našim prijateljima i partnerima želim kazati da je naš dragocjeni savez iskovan u žaru borbe, očvrsnuo u ratnim iskušenjima i potvrđen u blagoslovljenom miru. Naše su veze nesalomljive', Trumpova je poruka.