REAKCIJE NA SAMIT

Europski fiskalni pakt - ražanj bez zeca

31.01.2012 u 14:15

Bionic
Reading

Netom okončani briselski samit rezultirao je dogovorom o uvođenju fiskalnog pakta, koji bi trebao ubuduće spriječiti preveliko zaduživanje članica EU-a, naročito eurozone, a danas većina glavnih europskih medija zaključuje da je riječ o još jednoj pobjedi Angele Merkel i Njemačke

Kako javlja njemački konzervativni dnevnik Die Welt, kancelarka Angela Merkel jučer u Bruxellesu imala je priliku iskusiti kako narod u praksi reagira na rigoroznu štednju: 'Belgijski sindikati pokrenuli su generalni štrajk zbog rezova tamošnje vlade. Vlakovi su stajali, autobusi nisu napustili garaže, zračna luka je bila zatvorena. Zbog toga ni njemačka kancelarka nije mogla sletjeti avionom njemačke vlade u Bruxelles, nego se morala zadovoljiti zračnom lukom Luftwaffea Beauvechain, 60 kilometara udaljenom od glavnog grada.'

Kada je riječ o rezultatima samita, Die Welt konstatira da je Njemačka dobila mnogo toga što je željela, iako nije prošao njezin probni balon o stvaranju briselskog povjerenika za nacionalne budžete. 'Njemačka je pustila velikog zmaja u zrak, ali se srušio', anonimno je za Die Welt komentirao iskusni briselski diplomat.

Der Spiegel pak objavljuje tekst u kojem zaključuje da je na samitu 'prošao omiljeni projekt Angele Merkel: 25 država Europske unije dogovorilo se oko fiskalnog pakta'. Iznimke su Velika Britanija i Češka, što Merkel nije previše uznemirilo, te je rezultate jučerašnjeg sastanka na vrhu EU-u opisala kao 'majstorsko postignuće'.

Der Spiegel piše da su se 'stvari razvijale mnogo brže nego što su promatrači očekivali, ali da Merkel ne može biti zadovoljna svime' jer je imala pune ruke posla 'neutralizirati strateški problematičan prijedlog njemačkog ministarstva financija' o briselskom povjereniku za nacionalne budžete. 'Također, pitanje je kako će proći dogovoreni fiskalni pakt kroz 25 nacionalnih parlamenata', napominje Der Spiegel.

Britanski Guardian zato smatra da je 'njemačka kampanja postavljanja uvjeta za spas eura okrunjena uspjehom' na jučerašnjem samitu te da se 'ostatak Europe poklonio pred Njemačkom' kada je riječ o ekonomskoj budućnosti EU-a. S druge strane, 'Njemačka postaje sve usamljenija u svojem pristupu spašavanju Grčke od bankrota', pa je danska premijerka Helle Thorning-Schmidt – čija je zemlja upravo preuzela predsjedanje Unijom – izjavila da 'Bruxelles mora braniti Grčku od napada na njezinu demokraciju', što je jasna referenca na njemački prijedlog o kontroli grčkog budžeta. Slične izjave je davao i austrijski kancelar Werner Faymann, što svjedoči o sve većem povezivanju manjih članica EU-a protiv njemačke dominacije.

Austrijski lijevoliberalni dnevnik Der Standard u današnjem članku konstatira da se 'Europa natjerala progurati fiskalni pakt' te ističu i da se francuski predsjednik Nicolas Sarkozy – vjeran suradnik Merkel – usprotivio njemačkom prijedlogu za preuzimanjem kontrole nad budžetom Grčke. To je 'neprihvatljiv, nedemokratski i neefikasan prijedlog', rekao je Sarkozy u raspravi na samitu.