POČEO EU SUMMIT

Europski čelnici spremni za potpisivanje fiskalnog pakta

01.03.2012 u 20:21

Bionic
Reading

Čelnici zemalja Europske unije okupili su se u četvrtak u Bruxellesu na dvodnevnom summitu, na kojem kao promatrač sudjeluje hrvatski premijer Zoran Milanović, a na kojem će razgovarati o poticanju rasta i zapošljavanja u uvjetima fiskalne discipline

Summit je započeo sastankom europskih čelnika s predsjednikom Europskog parlamenta Martinom Schulzom. Nakon toga, predsjedanje Europskim vijećem na kratko će preuzeti danska premijerka Helle Thorning-Schmidt, čija zemlja predsjeda Unijom, kako bi se izabrao predsjednik Europskog vijeća za razdoblje od 1. lipnja 2012. do 30. studenoga 2014. Na tu dužnost ponovno će biti izabran sadašnji predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy

Na sastanku Europskog vijeća bit će zaključen prvi godišnji ciklus europskog semestra, novog instrumenta nadzora i koordinacije gospodarskih i fiskalnih politika zemalja članica koji bi Europskoj komisiji trebao omogućiti da na vrijeme upozori zemlje članice na moguće krize.

Zemlje članice su u okviru europskog semestra dužne svake godine u travnju dostaviti svoje proračunske planove i ekonomsku strategiju za sljedeću proračunsku godinu, koje onda Komisija ocjenjuje i predlaže preporuke.

Europski semestar započinje u siječnju kada Europska komisija objavljuje godišnji pregled gospodarskog rasta, a u ožujku taj dokument potvrđuje Europsko vijeće. Europsko vijeće će u svojim zaključcima ocijeniti provedbu preporuka koje je prije godinu dana dalo zemljama članicama te dati nove smjernice s naglaskom na reforme tržišta rada, zapošljavanje i konkurentnost.

Za vrijeme radne večere očekuje se da će čelnici EU-a odobiriti kandidatski status Srbiji. Tijekom dana po svemu sudeći uklonjena je zadnja prepreka za dodjelu kandidatskog statusa nakon što su Srbija i Rumunjska potpisale dokument o pravima vlaške manjine u Srbiji, što je Bukurešt navodio kao razlog za oklijevanje.

Tijekom večere također će biti riječi i proširenju schengenskog prostora na Bugarsku i Rumunjsku, ali nema gotovo nikakvih naznaka za pomak u tom pitanju nakon što je Nizozemska ponovila da neće dati zeleno svjetlo.

Nakon niza dramatičnih sastanaka na vrhu kojima je dominirala dužnička kriza, očekuje se da će ovaj summit biti manje dramatičan.

Predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy izjavio je da se sada vide rezultati u borbi protiv dužničke krize i da su mjere poduzete u posljednje dvije godine počele davati rezulatte.

'Postoje jasni znakovi stabilizacije financijskih tržišta, a pritisci na države poput Italije i Španjolske popuštaju', izjavi je Van Rompuy nakon sastanka sa socijalnim parnterima, koji se održava prije svakog summita.

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso je nakon toga sastanka izjavio da kriza u eurozoni još nije gotova, ali da događaji u posljednje vrijeme otvaraju prostor da se pozornost preusmjeri s gašenja požara na strukturne reforme i poticanje dugoročnog rasta.