EU SUMMIT

Europski čelnici okupili se u Bruxellesu, evo koga je Plenković pozdravio

17.10.2018 u 21:34

Bionic
Reading

Europska unija je rekla pred summit o brexitu u srijedu kako je spremna produljiti za 12 mjeseci prijelazno razdoblje nakon izlaska iz Velike Britanije iz EU-a kako bi pregovarači dviju strana dobili više na vremenu za pronalaženje rješenja za granicu na irskom otoku, glavnu točku spoticanja u pregovorima

Pregovori su zapeli na pitanju granice na irskom otoku, koja će biti jedina kopnena granica između EU-a i Velike Britanije. EU inzisitra na tzv. zaštitnom mehanizmu ili osiguraču da neće doći do uspostave fizičke granice, koja bi mogla ugroziti mirovni proces u Sjevernoj Irskoj.

To rješenje podrazumijeva da Sjeverna Irska ostane u carinskoj uniji dok se ne pronađe neko drugo prihvatljivo rješenje. London to drži neprihvatljivim jer zadire u suverenitet Velike Britanije i uspostavu carinskih kontrola između Sjeverne Irske i ostatka zemlje.

U srijedu navečer počeo je summit čelnika EU-a, na kojem je Brexit glavna tema. Očekuje se da će se na početku radne večere čelnicima 27 zemalja članica obratiti britanska premijerka Theresa May.

Prijedlog glavnog pregovarača EU-a Michela Barniera o produljenju prijelaznog razdoblja do kraja 2021., koji je predstavio u utorak ministrima za europske poslove zemalja članica, može se shvatiti i kao pokušaj da se pregovori maknu s mrtve točke. Za sada, prema diplomatskim izvorima, nema ništa na pregovaračkom stolu, nikakvog papira ni prijedloga.

U nedjelju se sastali pregovarači dviju strana Michel Barnier i Dominic Raab i nakon toga je objavljeno da se pregovori prekidaju do početka summita.

Jedan diplomatski izvor to tumači da to što je "ponudila Velikoj Britaniji ili nije bilo dobro shvaćeno ili nije bilo potpuno prihvatljivo".

S obzirom na okolnosti ne čini se previše vjerojatnim da bi na ovom summitu moglo doći do rješenja za izlazak iz pregovaračke slijepe ulice. Jedino što bi se moglo očekivati bio bi poziv da se pregovori nastave.

Osim redovitog listopadskog summita čelnika EU-a, na kojem će se razgovarati o brexitu, migracijama, unutarnjoj sigurnosti, vanjskim odnosima i reformi eurozone, održat će se i sastanak Europa i Azija (ASEM), summit EU i Južne Koreje te summit čelnika EU-a i zemalja jugoistočne Azije (ASEAN).

  • +11
Andrej Plenković na EU summitu Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Krasnec/PIXSELL

U četvrtak popodne, nakon summita eurozone, a prije sastanka EU-Azija, predviđen je bilateralni susret hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska.

Očekuje se da će premijer Plenković u četvrtak na summitu 28 čelnika EU-a u okviru rasprave o vanjskopolitičkim temama otvoriti pitanje BiH nakon općih izbora u toj zemlji, čime želi podići svijest političkih čelnika o položaju hrvatskog naroda u BiH. Očekuje se da će iznijeti argumente o tome da su većinski Bošnjaci ponovno izabrali hrvatskog člana predsjedništva, što je suprotno duhu ustava te zemlje.