ŽENEVA POSTAJE MEKA SEKSA

Europske prostitutke sele se u Švicarsku

31.01.2012 u 08:37

Bionic
Reading

Kako je Francuska nedavno krenula u postrožavanje sankcija za sve involvirane u trgovinu seksom, tako prostitutke migriraju u zemlje gdje su tretirane s blagonakonijom regulativom. Među njima prednjači Švicarska, gdje se broj žena koje na genitalijama nose markicu s cijenom u posljednjih sedam godina učetverostručio

U bordelima u Ženevi ovih dana je gužva. U grad se slio pozamašan broj francuskih prostitutki, a ne zaostaju ni one iz Mađarske. 'Francuska ih se pokušava riješiti tako da ih šalje u inozemstvo, pa onda dolaze ovamo', žali se vlasnica erotskog kluba u Ženevi, kako prenosi švicarski dnevnik Le Temps.

Svi su složni, grad postaje javna kuća Europe jer je Švicarska legalizirala prostituciju na radost policije, zaposlenica i, jasno, klijenata. Jedinice za sprečavanje trgovine ljudima nemaju praktički nikakvog posla i, kako objašnjava njihov glasnogovornik, prostitutke u Švicarskoj nisu plijen za organizirani kriminal. 'Imamo odličnu kontrolu nad time što se događa i ovdje nema mjesta mafiji. Čisto i jednostavno rečeno, kod nas je zabranu prostitucije nemoguće zamisliti', zaključuje.

No, nisu baš svi najsretniji. Vlasnice bordela pritisnute su sada jakom konkurencijom došljakinja. Dovoljno je navesti da je 2004. u Ženevi bilo registrirano 1.000 prostitutki, a da ih je u prošloj godini izbrojano 4.100, s time da je samo 900 aplikacija primljeno u 2011. Broj Francuskinja se u posljednje dvije godine popeo za 75 posto i sada čine 28 posto ukupnog broja , a ne zaostaju ni Mađarice čiji je broj u istom periodu skočio za 150 posto

Švicarska je najskuplja zemlja europskog kontinenta, a Ženeva najskuplji grad. Na prošlogodišnjoj listi najskupljih gradova na svijetu dospio je na peto mjesto, što, prevedeno u jezik elitne prostitucije, znači da uspješnije i zgodnije djevojke mogu zaraditi između 12.000 i 17.000 eura mjesečno i u malo vremena osigurati si budućnost. Pogotovo ako, kao 23-godišnja majka iz Francuske, svakodnevno putuju na posao iz inozemstva, u njezinom slučaju iz Lyona.

Nije pak sve med i mlijeko, tj. sir i čokolada, da se tako izrazimo, na ženevskim ulicama. Mnogi će klijenti seks moći pronaći već za 120 eura, dok će i brzopotezni felatio stajati između 25 i 40. S takvim prihodima, teško je osigurati si ugodnu egzistenciju u gradu u kojem cijene iznajmljivanja stanova probijaju plafon.

Dok Švicarska prima u svoje naručje europske dame noći, ostatak Unije kao da čini sve ne bi li najstariji zanat na svijetu učinio nemogućom misijom. Osim Francuske koja je na putu da prostituciju stavi potpuno izvan zakona i udari je vrlo visokim kaznama, čak i jedna Nizozemska – zemlja koja na imidžu droge i seksa privlači horde turista – polako mijenja ploču. Crvena četvrt postaje sve manja i manja, a i turistima više nije dopušteno kupovanje trave po coffee shopovima.