PRVI ZADATAK

Europska vojska bi mogla čuvati BiH

27.09.2012 u 13:43

Bionic
Reading

Austrijski ministar obrane Norbert Darabos predložio je u četvrtak da europske borbene snage, koje već sedam godina čekaju na svoju prvu zadaću, budu na raspolaganju u Bosni i Hercegovini kao taktička pričuva u slučaju pogoršanja sigurnosnog stanja.

Borbene skupine (Battle Groups), začetak zajedničkih vojnih snaga Europske unije, već su sedam godina spremne na svoj prvi zadatak, koji bi se sastojao u brzoj intervenciji u kriznim žarištima. Međutim, još uvijek se nije ukazala prigoda za takvu akciju. Stoga je Darabos u četvrtak na sastanku ministara obrane EU u Nikoziji predložio da budu pričuva u BiH, 'u slučaju da se pogorša sigurnosno stanje', priopćilo je austrijsko ministarstvo obrane.

Austrija od početka srpnja s 350 vojnika ponovno sudjeluje u europskim borbenim snagama, koje ukupno broje 3.000 pripadnika i kojima je trenutačno na čelu Njemačka. Austrijanci su u postrojbi zaduženi za logistiku i prijevoz.

Borbene snage EU, koje pojedinačne članice Unije daju na raspolaganje ne po pola godine, moraju u roku od pet dana nakon odgovarajuće odluke ministara obrane EU biti spremne za akciju u bilo kojemu dijelu svijeta. Za vrijeme krize u Libiji razmatrala se mogućnost da se postrojba pošalje u tu zemlju, ali se kasnije odustalo od te ideje.

Austrija je već predlagala da se postrojbe iskoriste primjerice u slučajevima prirodnih katastrofa, ali se velike članice EU protive toj ideji.

Vojna misija EU u Bosni i Hercegovini reorganizirana je krajem kolovoza
, a broj vojnika smanjen s 1.200 na 600, a Austrijanci čine više od polovice snaga. Darabos smatra da se ususret lokalnim izborima i zbog nestabilnih političkih prilika u BiH međunarodna zajednica ne bi smjela odreći 'toga važnog instrumenta mirovnih napora'.