BLEDSKI SPORAZUM

Europska podrška dogovoru Janše i Sanadera

21.01.2009 u 15:25

Bionic
Reading

Vanjskopolitički odbor Europskog parlamenta prihvatio je u srijedu prijedlog rezolucije o napretku Hrvatske u kojem se izražava 'duboko žaljenje' što su pristupni pregovori blokirani zbog bilateralnog problema sa Slovenijom. Odbor je prihvatio amandman u kojem se pozdravlja neformalni hrvatsko-slovenski dogovor postignut 25. kolovoza 2007. o rješavanju spora pred Međunarodnim sudom pravde

Prijedlog rezolucije prihvaćen je s 55 glasova za, dva protiv i jednim suzdržanim glasom.

Europski parlament 'duboko žali što su pregovori znatno vrijeme blokirani zbog bilateralnog problema', kaže se u prijedlogu rezolucije, koji će biti poslan na raspravu i na glasovanje na plenarno zasjedanje Europskog parlamenta.

Mađarski zastupnik iz liberalne političke skupine Istvan Szent-Ivanyi izjavio je u utorak tijekom rasprave da je za sada zadovoljan formulacijom kojom se izražava duboko žaljenje, ali je najavio da će, ako se bilateralni problem između Hrvatske i Slovenije ne riješi do ožujka kada će se na plenarnom zasjedanju o tome raspravljati, predložiti puno oštriju osudu Slovenije.

U prijedlogu rezolucije se izražava uvjerenost da Hrvatska može završiti pregovore do kraja ove godine, sukladno indikativnom planu Europske komisije, 'pod uvjetom da hrvatska Vlada ubrza napore na rješavanju nekih osjetljivijih pitanja povezanih s pristupnim procesom, uključujući borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije i ako ispuni sva mjerila u tim područjima te bude li Vijeće EU-a htjelo i moglo otvoriti sva pregovaračka poglavlja bez daljnjih odgoda'.

Članovi Odbora prihvatili su amandman njemačkog demokršćanskog zastupnika Bernda Posselta u kojem se 'pozdravlja neformalni dogovor postignut 25. kolovoza 2007. između premijera Hrvatske i Slovenije o podnošenju njihova graničnog prijepora pred Međunarodni sud pravde u Haagu i traži od obiju strana da provedu taj dogovor'.

U tekstu se ističe da završetak pristupnih pregovora s Hrvatskom 2009. 'mora ostati zajednički cilj svih strana uključenih u pregovore'.

Prijedlog rezolucije sastavio je parlamentarni izvjestitelj za Hrvatsku Hannes Swoboda na koji su članovi Odbora podnijeli 65 amandmana.

U tekstu se pozdravlja činjenica da je 'hrvatska Vlada konačno poduzela mjere u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala', pohvaljuju napori USKOK-a i traži da se pojačaju napori policije i pravosuđa ako se žele postići rezultati te se pozdravlja odluka o privremenom zamrzavanju imovine svim osobama optuženim za korupciju i organizirani kriminal.

U prijedlogu rezolucije se ističe da bilateralna pitanja ne bi trebala biti zaprekom za pristupanje EU-u, ali se traži od hrvatske Vlade i vlada susjednih zemalja da što prije riješe sva svoja otvorena pitanja.

Također se 'naglašava da dobrosusjedski odnosi ostaju ključni za pristupne pregovore i od Hrvatske se traži da aktivno promiče suradnju u regiji i ulaže više u projekte prekogranične suradnje'.

Hrvatska se 'pohvaljuje za dobre rezultate koje je postigla tijekom 2008. u usvajanju zakonodavstva i provedbi reformi potrebnih za članstvo u EU-u'.

Članovi Odbora prihvatili su i amandman u kojem se pozivaju Vijeće i Komisija da uzmu u obzir sadašnju gospodarsku i financijsku krizu pri ocjeni hrvatskog napretka u provedbi reformi u brodogradnji i privatizaciji brodogradilišta.

Swoboda je u utorak tijekom rasprave ocijenio da je izvješće 'uravnoteženo', da se njime želi ohrabriti Hrvatsku da nastavi s naporima koje čini na ispunjavanju zahtjeva za članstvo i da s druge strane ističe da će ispunjavanje cilja o dovršetku pregovora do kraja ove godine biti teško, ali dostižno.