OBAMIN SAVJETNIK

Europska kriza glavna prijetnja oporavku SAD-a

15.11.2011 u 19:17

Bionic
Reading

Glavni gospodarski savjetnik američkog predsjednika Baracka Obame izjavio je u utorak da je europska dužnička kriza glavna prijetnja gospodarskom oporavku SAD-a i da će Obamin zakon o zapošljavanju pružiti važna jamstva za zaštitu od budućih rizika

'Dužnička kriza u Europi, bankarski problemi u Europi na vrhu su svačije ljestvice rizika', rekao je Alan Krueger, predsjednik Vijeća gospodarskih savjetnika Bijele kuće. Washington je izvršio pritisak na eurozonu da brzo provede plan oporavka, a ako se kriza prelije i u SAD, to bi moglo umanjiti Obamine izborne šanse iduće godine.

'Jasno da Europa izaziva golemu bojazan. Mislim da su Europljani sposobni riješiti svoje probleme. Važno je da djeluju brzo, jer se ne radi samo o prijetnji Europi i SAD-u, nego i cijelom svijetu', upozorio je Krueger.

Američki rast postupno jača, iako je stopa nezaposlenosti i dalje visokih devet posto, a Krueger kaže kako je od presudne važnosti da Kongres usvoji 447 milijardi dolara vrijedan zakon o zapošljavanju koji je Obama predstavio u rujnu.

Zastupnici, koji se ne mogu dogovoriti oko toga kako u idućih deset godina riješiti proračunski manjak od 1,3 trilijuna dolara, nisu poduprli ključne dijelove plana. Krueger ih je pozvao da barem usvoje proširenje kategorija građana kojima se smanjuju porezi i pomoć za vrijeme nezaposlenosti.

'Dvadeset posto našeg izvoza odlazi u Europu, 15 posto u zemlje eurozone. To je jedan od razloga zašto mislim da je zakon o zapošljavanju dobar lijek jer će pružiti neka jamstva protiv slabe potražnje', istaknuo je Krueger.