ZBOG NAMJEŠTANJA KAMATA

Europska komisija kaznila banke s 1,7 milijardi eura

04.12.2013 u 12:39

Bionic
Reading

Europska komisija kaznila je skupinu vodećih europskih i američkih banaka globom od 1,7 milijardi eura zbog namještanja kamatnih stopa prema kojima si financijske institucije međusobno posuđuju novac

Na listi banaka su Citigroup, Deutsche Bank, JP Morgan, Barclays, Societe Generale i Royal Bank of Scotland.

Radi se najvećoj kazni za nelegalno udruživanje koju je ikad izdala Europska komisija. Osam banaka sveukupno je kažnjeno slijedom dviju istraga, jedna zbog namještanja kamatnih stopa na financijske derivate u jenima, a druga u eurima.

Stopa po kojoj banke međusobno razmjenjuju europske devize u Londonu (LIBOR), kao i odgovarajuće stope u Tokiju te u eurozoni koriste se za razmjenu stotina bilijuna dolara koji se odnose na imovinu u rasponu od hipoteka do derivata.

Službenu potvrdu iznio je danas na konferenciji za tisak europski povjerenik za konkurentnost, Joaquin Almunia. 'Ono što zapanjuje u skandalima oko LIBOR-a i EURIBOR-a nije samo namještanje kamata, već i tajni dogovor između banaka koje bi trebale međusobno biti u konkurenciji', poručio je na konferenciji.

Istraga o namještanju kamatnih stopa na deviznom tržištu nije gotova, tvrde u Komisiji, a u ovoj istrazi najveću kaznu dobila je Deutsche Bank (oko 724 milijuna eura) i RBS (390 milijuna eura) dok je banka Barclays izbjegla globu jer je prva prijavila postojanje Euribor kartela, prenosi Guardian.