crni dani za europu

Europska komisija: Kaotični Brexit 12. travnja vjerojatni je scenarij

29.03.2019 u 17:42

Bionic
Reading

Izlazak Velike Britanije iz EU-a 12. travnja bez sporazuma vjerojatni je scenarij, objavila je u petak Europska komisija nakon što je britanski parlament i treći put odbio potvrditi sporazum o razdruživanju.

"Scenarij izlaska bez sporazuma 12. travnja vjerojatni je scenarij. EU se za to priprema od prosinca 2017. i sada je potpuno spreman za taj scenarij 12. travnja u ponoć", kaže se u priopćenju Europske komisije.

"Koristi iz sporazuma o razdruživanju, uključujući i tranzicijsko razdoblje, ni u kojem slučaju se ne mogu kopirati u scenarij bez sporazuma. Sektorski mini-sporazumi ne dolaze u obzir", dodala je Komisija, izražavajući žaljenje zbog odluke britanskog parlamenta.

Čelnici 27 zemalja članica prošli tjedan su na summitu odobrili odgodu izlaska Velike Britanije iz EU-a za 22. svibnja pod uvjetom da sporazum o razdruživanju bude potvrđen do danas, 29. ožujka, dana kada je prvotno planiran izlazak.

S obzirom da je sporazum odbijen, sada otpada 22. svibnja kao datum izlaska Velike Britanije i odgoda vrijedi do 12. travnja do kada Velika Britanija mora odlučiti što će dalje poduzeti u vezi s brexitom.

Može se odlučiti da 12. travnja iziđe bez sporazuma ili zatražiti dulju odgodu, ali u tom slučaju mora provesti izbore za Europski parlament. Bilo kakvu novu odgodu mora jednoglasno odobriti 27 preostalih zemalja članica. Predsjednik Europskog vijeća sazvao je izvanredni summit za 10. travnja.