POVIJESNI DAN ZA HRVATSKU

Europska komisija: Dobro došli u EU 1. 7. 2013!

Bionic
Reading

Europska komisija predložila je zatvaranje i posljednja četiri poglavlja pregovora Hrvatske i Europske unije te preporučila primanje Hrvatske u punopravno članstvo 1. srpnja 2013. godine! Prvi je ovu povijesnu vijest objavio BBC

'Ovo je povijesni dan za Hrvatsku i Europsku uniju', izjavio je za BBC predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso.

BBC podsjeća da će Hrvatska biti pod povećalom zbog poglavlja o pravosuđu, za koje se, u slučaju Bugarske i Rumunjske, pokazalo da je iznimno osjetljivo jer te dvije zemlje do danas nisu ispunile sve europske standarde.

Zaključenje pregovora s Hrvatskom očekuje se na summitu čelnika EU 23. i 24. lipnja.

Barroso: Hrvatski građani prigrlili projekt pristupanja EU
Barroso je priopćio da je Europska komisija upravo predložila ministarskome Vijeću EU da zatvori posljednja četiri poglavlja u pristupnim pregovorima s Hrvatskom.

'To popločava put Hrvatskoj da se priključi EU kao 28. država članica od 1. srpnja 2013, ako Vijeće održi taj naznačeni nadnevak koji je EK predložila,' napomenuo je Barroso.

Čestitao je hrvatskim vlastima i građanima, dodajući da je u Zagrebu početkom travnja 'svjedočio da je pristupanje EU projekt koji nadilazi političke granice', te da je prigrlilo cijelo društvo, a osobito mladi.

Barroso je podsjetio da je Europska komisija pregovarala teško, ali pošteno, osiguravajući ispunjavanje svih kriterija i mjerila. Ta se čvrsta predanost isplatila, napomenuo je Barroso: Hrvatska je sada spremna krenuti naprijed. U proširenju EU, objasnio je, riječ je o vjerodostojnosti - kako zemalja kandidata u poštivanju kriterija i provedbi zahtijevanih preobrazbi, tako i vjerodostojnosti Europske unije u kretanju naprijed kada se usuglašeni uvjeti ispune'.

Predsjednik Europske komisije nije propustio priliku napomenuti da je ovaj važan korak Hrvatske k članstvu u EU ujedno i signal ostatku jugoistočne Europe, koji pokazuje da se preobrazbe isplate, da je Europska unija ozbiljna u pogledu svojih obveza i da proširenje djeluje.

Fuele čestitao građanima Hrvatske

Štefan Fuele

Europska komisija završila je svoj dio posla u pregovorima s Hrvatskom i preporučit će članicama Europske unije da i službeno zaključe pregovore, rekao je europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele na konferenciji za novinare u Bruxellesu. 'Moja je poruka jasna i čista: Radujem se što ću vas pozdraviti kao 28. članicu Europske unije!', poručio je Fuele.

'Što se tiče Komisije, naš posao je završen, a sada je na zemljama članicama EU da da naprave posljednju procjenu pregovora i odluče mogu li pregovori biti službeno zaključeni i krenuti s potpisivanjem. Sigurni smo da će se to dogoditi, jer su pregovori bili temeljiti i sadržajni', optimističan je Fuele.

Hrvatska je trebala ispuniti jasne kriterije za svako od 35 poglavlja, napomenuo je Fuele, dodajući da je Komisija bila u stalnom kontaktu sa svim razinama hrvatskih vlasti, savjetovala ih i financirala, izvještavala o postignućima i onome što se još treba napraviti u svojim redovnim izvješćima o napretku.

'Hrvatska nije trebala samo usvojiti nove zakone, nego ih i provesti i dokazati da je postigla napredak koji se ne može poništiti. Nastavit ćemo rad dok Hrvatska ne postane članica EU, pažljivo nadgledati napredak i izvještavati o naporima koje Hrvatska čini', rekao je Fuele.

Europski povjerenik za proširenje istaknuo je da je riječ o važnom trenutku, kraju jednog dugog puta. Gotovo šest godina je prošlo, rekao je Fuele, tijekom kojih se RH veoma promijenila i prometnula u snažnu demokratsku državu na načelima vladavine prava i tržišne ekonomije.

'Ne mogu tvrditi da je to rezultat isključivo pregovora s EU, ali pregovori su sigurno ubrzali proces i poslužili kao katalizator. Sve institucije i građani Hrvatske moraju biti ponosni na ono što su postigli. Zahvaljujem im i čestitam na velikom i teškom poslu', poručio je Fuele.

Koristi za Hrvatsku

Pripreme za članstvo su težak posao - uvijek je bolno dovesti kuću u red, ali je ujedno i vrijedno truda, rekao je Fuele. Naveo je koje koje će plodove svog rada Hrvatska ubrzo moći ubrati: hrvatsko tržište bit će potpuno intergrirano u tržište EU, što znači da će hrvatski proizvodi imati probitak i izlaz na tržište od više od 500 milijuna ljudi; hrvatski građani moći će se slobodno kretati unutar teritorija EU; hrvatski poljoprivrednici moći će pristupiti značajnim fondovima koji pomažu ruralnom razvoju; uspostavit će se nova pravila konkurentnosti da bi se osigurala jednaka pravila za sve sudionike; pravosudni sustav reformiran je i postao je učinkovitiji - novi će se suci i tužitelji imenovati na temelju vlastitih profesionalnih odlika; učinkovita borba protiv korupcije dat će sigurno okruženje za sve građana Hrvatske; građanske slobode, prava manjina, građanska prava - sve će se to poštivati.

Postajanje članicom EU nije samo ekonomski ili socijalni probitak, istaknuo je Fuele, već  je to, prvo i osnovno - osjećaj pripadanja europskoj obitelji, zajednici koja se temelji na vladavini prava, pripadanja području mira, stabilnosti i napretka.

'Moja je poruka za zemlju koja se u nedavnoj prošlosti uzdigla iz rata i koja će za nekoliko dana proslaviti svoju 20. obljetnicu kao nezavisna republika, jasna i čista: radujem se što ću vas pozdraviti kao 28. članicu Europske unije', rekao je Fuele.

Fuele je također izrazio uvjerenost da je priključenje Hrvatske Europskoj unijii izniman signal za ostale zemlje zapadnog Balkana. 'Naša današnja odluka može stvoriti toliko potrebni zamah za proširenje, kako bi se ono nastavilo u toj regiji', zaključio je Fuele.