UDRUGE PROTIV HIDROELEKTRANE

Europska banka kreditira uništenje ekosustava Omble!

23.11.2011 u 14:35

Bionic
Reading

Više nevladinih organizacija, predvođenih Zelenom akcijom, upozorilo je danas da je 'nevjerojatno neodgovorno da jedna javna europska institucija, kao što je Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD), odobrava zajam od 123 milijuna eura za izgradnju HE Ombla u Dubrovniku

Nevladine udruge su upozorile da je HEP-ov projekt izgradnje hidroelektrane na rijeci Ombli proteklih mjeseci bio izrazito kritiziran zbog procedure pripreme studija i odobrenja, ogromnog utjecaja na okoliš, ali i zbog ekonomske neisplativosti.

'Hidroelektrana se planira graditi unutar hrvatske ekološke mreže i budućeg područja europske ekološke mreže NATURA 2000, u kojemu se nalaze važna špiljska fauna i staništa', upozorile su udruge okupljene oko Zelene akcije.

Uz Zelenu akciju, gradnji HE Ombla protive se Hrvatsko biospeleološko društvo, Transparency International Hrvatska, Srđ je naš, Baobab, Eko Zeleno sunce, Brodsko ekološko društvo, Center for Environment, Eko-Zadar, CEE Bankwatch Network i WWFMedPO.

'HEP-u se očito jako žuri da se kredit odobri i potpiše pa se nije obazirao na nedostatak istraživanja i studije utjecaja projekta na područje NATURA 2000 te na činjenicu da je studija utjecaja na okoliš zastarjela i datira još iz 1999. godine', izjavila je Jagoda Munić iz Zelene akcije.

Aktivisti tvrde da 'HEP očito želi dobiti sve dozvole prije nego što Hrvatska uđe u EU da ne bi morao primjenjivati standarde zaštite okoliša i prirode EU-a', no i ukazuju na to da je 'nevjerojatno da EBRD, koja je primarno javna europska institucija, odobrava projekte koji ne ispunjavaju standarde EU-a i krše hrvatske zakone'.

Osim ulaska u EU, drugi razlog žurbe su, po mišljenju zelenih udruga, i parlamentarni izbori u Hrvatskoj i činjenica da je opozicija najavila da će zaustaviti projekt HE Ombla ukoliko osvoji vlast. Navode i da 'HEP ubrzavanjem procesa dobivanja dozvola želi projekt dovesti u što daljnju fazu da bi odustajanje bilo otežano'.

'Jedan od razloga za sumnju u opravdanost projekta HE Ombla je i studija o ekonomskoj isplativosti koju su, u rujnu ove godine, radili neovisni konzultanti za EBRD. Studija je potvrdila da je HE Ombla tehnički rizičan i ekonomski neisplativ projekt te zaključuje da može biti ekonomski isplativ samo ukoliko se znatno sufinancira iz budžeta RH ili ukoliko se cijena električne energije znatno poveća', upozoravaju nevladine udruge.

Kao zanimljivost navode i činjenicu po kojoj su 'EBRD i HEP naknadno izjavili da spomenuti izvještaj zapravo nije bio posljednji i da su konzultanti, nakon 'što su se bolje upoznali s projektom', promijenili mišljenje'.

Podsjećaju i da je 'ovakva praksa poznata u Hrvatskoj, ali i svakako neprimjerena europskim institucijama, jer u potpunosti poništava učinke javne rasprave i sudjelovanja javnosti'.

'Podjednako je neprimjereno i odobravanje po okoliš štetnih te ekonomski neisplativih projekata kao što je HE Ombla, a na štetu građana RH koji će ovaj projekt bilo kroz državni proračun i poreze, bilo kroz povećanu cijenu električne energije, godinama otplaćivati', zaključuju nevladine udruge.