TRIJUMF JAVNOG ZDRAVSTVA

Europska agencija za lijekove odobrila prvo cjepivo protiv ebole

21.10.2019 u 22:53

Bionic
Reading

Europska agencija za lijekove (EMA) dala je proteklog vikenda preporuku da cjepivo protiv virusa ebole tvrtke Merck's & Co dobije dozvolu za prodaju, čime će taj proizvod postati prvi službeno odobreni biološki lijek protiv ove rijetke i smrtonosne bolesti

U priopćenju europskog regulatora za lijekove navodi se kako je njegov odbor preporučio da se na području Europske unije uvjetno odobri puštanje u promet cjepiva pod nazivom Ervebo i to za osobe starije od 18 godina koje su izložene riziku od kontakta s virusom zairske ebole, javila je agencija Reuters.

Konačno odobrenje ovisi o Europskoj komisiji koja slijedi preporuke Odbora za lijekove za ljudsku upotrebu, dodaje agencija.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pozdravila je ovu odluku te je najavila da će započeti s prekvalifikacijom cjepiva, čime će se dati jamstvo da je lijek potpuno siguran i efikasan. Program prekvalifikacije WHO-a usluga je koja pomaže osiguravanju pristupa lijekovima za teške bolesti poput AIDS-a i malarije.

'Uvjetno odobrenje prvog svjetskog cjepiva protiv ebole trijumf je za javno zdravstvo i osvjedočeni primjer o suradnji bez presedana stručnjaka iz cijelog svijeta', kazao je u priopćenju generalni ravnatelj WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Priča o eboli Izvor: Društvene mreže / Autor: Global Health Media Project

Ova hemoragična groznica, prvi put otkrivena u Kongu prije 43 godine, prenosi se izravnim kontaktom putem tjelesnih tekućina i obično usmrti polovicu onih koji se zaraze.

Trenutno nema odobrenih lijekova za ebolu, a podaci dobiveni testiranjem te na bazi programa dragovoljnog korištenja pokazali su da je Erveno efikasan u zaštiti od virusa nakon jedne doze, priopćila je EMA.

Cjepivo je testirano na više od 16.000 osoba i trenutno se razmatra njegovo korištenje u Sjedinjenim Državama.

U aktualnoj epidemiji ebole u Demokratskoj Republici Kongo zaraženo je više od 3000 ljudi. U prosincu 2013. godine u Gvineji se pojavila nova varijacija ebole koja je proširila zarazu na području Sierra Leonea, Liberije i Nigerije.