TERORIZAM

'Europom se nepotrebno širi strah'

18.10.2010 u 20:28

Bionic
Reading

U Europi postoji teroristička prijetnja, ali se treba čuvati svakog širenja straha, upozorio je u ponedjeljak koordinator EU-a za protuterorističku politiku Gilles de Kerchove, u razgovoru za agenciju France Presse

'Treba biti oprezan', rekao je. 'No ipak nema mjesta katastrofičnim predviđanjima', dodao je. 'Oprezni smo, ali nema razloga za uzbunu i za zastrašivanje građana', istaknuo je. Inače, zadnjih tjedana u Europi su na snazi mjere pojačanog opreza zbog terorističke opasnosti.

Po informacijama objavljenim 29. rujna u anglosaksonskim medijima, zapadne obavještajne službe otkrile su da Al Kaida planira napasti velike gradove u Velikoj Britaniji, Francuskoj i Njemačkoj, na način na koji je izvela napade u Mumbaju u kojima je 2008. poginulo 166 ljudi.

Nekoliko dana poslije, Sjedinjene Države su upozorile Amerikance koji putuju u Europu na 'moguću opasnost od terorističkih napada', posebno u Parizu, pozivajući ih na oprez na javnim mjestima.

'Javnost treba redovito informirati o naravi prijetnje', ocijenio je De Kerchove, zauzimajući se za 'ravnotežu između informiranja i uzbunjivanja'. 'Širenjem straha ide se na ruku teroristima, budući da oni žele sijati teror', kazao je.

Ako se previše naglašava opasnost od terorističkog napada postoji rizik od gubitka 'vjerodostojnosti na dulje vrijeme', požalio se De Kerchove. 'Ako deset puta kažete: 'Držite lopova!', jedanaesti put ljudi će reći da lopova nema', kazao je.