BUZEKOVA PORUKA

'Europo, gotovo je sa životom na kredit!'

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 17.06.2010 13:44
  • Objavljeno 17.06.2010 u 13:44
jerzy buzek

jerzy buzek

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Predsjednik Europskog parlamenta Jerzy Buzek zauzeo se u četvrtak u Bruxellesu na sastanku čelnika 27 zemalja članica EU-a za to da se europskim građanima otvoreno kaže da se više ne može živjeti zaduživanjem na kreditnu karticu

'Kada poduzimamo reforme, moramo biti potpuno otvoreni prema našim građanima. Moramo im reći istinu - da se mora okončati kultura življenja na kreditnu karticu, s posuđenim novcem', rekao je Buzek na početku sastanka na vrhu zemalja članica Europske unije.

Čelnici EU-a započeli su u četvrtak u Bruxellesu jednodnevni sastanak na vrhu na kojem će pokušati dogovoriti mjere za jačanje proračunske discipline i veću koordinaciju gospodarskih politika da se spriječi ponavljanje sadašnje dužničke krize u zemljama članicama.

Svaki summit EU-a tradicionalno započinje sastankom s predsjednikom Europskog parlamenta.

Buzek: Moramo imati i ekonomsku uniju

'Moramo platiti račun, u suprotnom, ukrast ćemo našoj djeci nasljedstvo, a vjerojatno i njihovoj djeci. Moramo reći našim građanima da ćemo morati imati dulji radni dan, kasnije odlaziti u mirovinu i živjeti unutar svojih mogućnosti', istaknuo je Buzek u svom govoru čelnicima.

Buzek je rekao da je stanje u Europi gore nego u Sjedinjenim Državama i novim gospodarskim silama.

Zauzeo se za jaču koordinaciju gospodarskih politika na razini svih 27 zemalja članica, a ne samo eurozone, što je donedavno tražio francuski predsjednik Nicolas Sarkozy.

'Uz monetarnu uniju moramo imati i ekonomsku uniju, s koordiniranim fiskalnim i financijskim politikama i na taj način stvoriti temelje za izlaz iz krize. Svih 27 zemalja članica mora biti u to uključeno', rekao je Buzek.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!