SAVJET S ISTOKA

'Europljani su siromašni, neka tako i žive!'

09.02.2012 u 07:00

Bionic
Reading

U doba ekonomske krize rastuća gospodarstva Azije čine se kao model skladne politike i održivog rasta, dok Europa, Amerika i Japan grcaju u dugovima. Pa što to Zapad može naučiti od Istoka? Bivši malezijski premijer Mahathir Mohamad u intervjuu za BBC daje jednostavne savjete europskim čelnicima i poziva ih da se malo ugledaju na njih

Kako tvrdi bivši malezijski premijer Mohamad Mahathir, poruka je jednostavna, ali poražavajuća: Europa se mora suočiti s novom ekonomskom stvarnošću.

'Europa je izgubila mnogo novca i stoga je sada siromašna u odnosu na prošlost', rekao je u intervjuu za BBC.

'I mi u Aziji živimo od svojih sredstava. Dakle, kada smo siromašni, živimo kao siromašni ljudi. Mislim da je to pouka koju Europa može naučiti od Azije', jednostavno je pojasnio Mahathir.

Riječi su to čovjeka koji je zaslužan za ekonomsku ekspanziju svoje zemlje. Tijekom dva desetljeća na vlasti, Mahathir je od uspavane bivše kolonije Malezije napravio gospodarskog tigra.

No, njegov savjet neće usrećiti Europljane. Mahathir vjeruje da su europski čelnici u stanju poricanja.

'Odbijaju priznati da su izgubili novac i da su zato siromašni', dodao je Mahathir.

'Takvo stanje ne može se popraviti samo tiskanjem novog novca. Novac je nešto što mora biti potpomognuto nečim dobrim, gospodarstvom ili zlatom', kazao je Mahathir koji vjeruje da Europa i Zapad moraju započeti dug i spor procesa restrukturiranja svoje ekonomije da bi se smanjila ovisnost o financijskom sektoru.



Mohamad Mahathir

'Mislim da biste se trebali vratiti onome što ja zovem pravim poslom - proizvodnjom robe, usluga, trgovinom; ne samo bankovnim knjigama, a to je upravo ono što vi radite', poručio je Mahathir.

Njegov veliki bauk je još uvijek trgovanje valutom, čime je učinio veliku štetu malezijskom gospodarstvu tijekom financijske krize koja je pogodila Aziju kasnih 90-ih.

'Valuta nije roba', kaže on.

'Vi prodajete kavu. Kavu možete samljeti i poslužiti u šalici. Ali valuta, valutu ne možete samljeti niti od nje učiniti išta. To je samo brojka u bankovnim knjigama banaka s kojom možete trgovati samo u bankovnim knjigama. Mora postojati nešto čvrsto za trgovanje, onda se legitimno može zaraditi novac', objasnio je Mahathir.

Čak i ako Europa posluša njegov savjet, Mahathir vjeruje da to neće omogućiti brz ekonomski oporavak.

'Da biste ozdravili svoje bogatstvo, morate još godinama raditi kako biste obnovili svoje kapacitete za proizvodnju roba i usluga za prodaju u svijetu i kako biste se mogli natjecati s istočnim zemljama', dodao je Mahathir koji vjeruje da su europski radnici preplaćeni i nedjelotvorni.

'Dakle, ne možete očekivati da ćete živjeti na toj razini bogatstva kada ne proizvodite ništa', jasan je Mahathir.

'Dobivali smo oštre poruke od vas prije, sjećate li se? A što je rezultat svega toga? Jednom ste vi potkopali našu valutu, što nas je učinilo vrlo siromašnima. Pa, učimo jedni od drugih. Mi smo bili eurocentrični prije. Mislim da biste vi sad trebali biti malo azijocentrični', zaključio je Mahathir za BBC.