ECONOMIST INTELIGENCE UNIT

Europi u 2015. prijeti politički potres

20.01.2015 u 12:00

Bionic
Reading

Europi u 2015. prijeti politički potres. Sve popularnije populističke stranke mogle bi slaviti na izborima širom kontinenta, a umjerene stranke koje se tradicionalno izmjenjuju na vlasti mogle bi biti prisiljene na nekoć nezamisliva savezništva, prognozira Economist Intelligence Unit (EIU) za BBC

Europska 'kriza demokracije' rezultat je jaza između elita i birača, dijagnosticira EIU. U srce europske politike, ondje gdje bi trebale bujati velike ideje, nalazi se dubok rascjep, prenosi BBC.

Ključni su faktori fenomena niska izlaznost na izborima i oštar pad članstva u političkim strankama.

U Ujedinjenom Kraljevstvu, gdje će izbori biti u svibnju, izgledna je dugoročna politička nestabilnost jer bi uspjeh populističke Stranke za neovisnost Velike Britanije (UKIP) mogao dovesti do nestabilne vlade.

Najveći test utjecaja rastućeg populizma čeka Grčku na izborima krajem siječnja. Moguća pobjeda Syrize ne bi ugrozila samo odnose Grčke i međunarodnih kreditora, već bi potaknula jačanje populizma širom EU-a, kao i političke preokrete u pojedinim zemljama. Uslijed jačanja populističkih stranaka, krajnje neizvjesni izbori očekuju se u Danskoj, Finskoj, Španjolskoj, Švedskoj, Njemačkoj i Irskoj.

Više o toj temi možete pročitati ovdje