IZBORI U AUSTRIJI

Europi pao kamen sa srca zbog pobjede Van der Bellena

  • Autor: Gordan Duhaček
  • Zadnja izmjena 19.01.2017 13:35
  • Objavljeno 04.12.2016 u 20:24
Alexander Van der Bellen 02
Alexander Van der Bellen 02 Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/Heinz-Peter Bader
Ponovljeni drugi krug predsjedničkih izbora u Austriji završio je znatno uvjerljivijom pobjedom kandidata liberalno-demokratskog lagera, bivšeg šefa Zelenih Alexandera Van der Bellena. On je - kako trenutno stvari stoje - s 53 posto glasova naprema 46 posto - pobijedio kandidata ekstremno desne Slobodarske stranke (FPÖ) Norberta Hofera, što austrijski komentatori tumače kao pobjedu proeuropskog raspoloženja u ovoj članici Europske unije

Barem kada je riječ o predsjedničkim izborima u Austriji i unatoč mnogim znakovima koji su ukazivali na suprotno, Brexit i izbor Donalda Trumpa za predsjednika SAD-a nisu dobili svoj nastavak u alpskoj republici. Pobjednik drugog kruga predsjedničkih izbora je proeuropski nastrojeni liberalni demokrat Alexander Van der Bellen, koji je na prvom pokušaju drugog kruga u proljeće pobijedio s tek 30 tisuća glasova.

Naime, današnjem glasanju je prethodila pravosudna i organizacijska trakavica, jer je kandidat ekstremne desnice Norbert Hofer podnio tužbu zbog nepravilnosti pri dopisnom glasanju, koje je u Austriji prilično rašireno, pa je sud presudio u njegovu korist i naredio ponavljanje izbora, koji su prvotno zakazani za početak listopada, pa odgođeni na dva mjeseca zbog lošeg ljepila na glasačkim kuvertama. Bila je to i simbolička slika uzdrmane liberalne demokracije, čije institucije ne uspijevaju tehnički kompetentno odraditi provođenje demokratskog procesa, no Van der Bellen je dobro iskoristio ljeto i etablirao se kao kandidat stabilnosti i uljuđenosti, uz javnu podršku brojnih prominentnih Austrijanaca.

Zrakoplovni inženjer Hofer se pak predstavljao kao čovjek iz naroda, prijateljsko, ljubazno i pristojno lice svoje iz političkog mainstreama zbog antisemitizma i ksenofobije isključivane stranke, ali je i dalje čvrsto i elokventno zastupao jednake političke pozicije kao i ostatak FPÖ-a Heinz-Christiana Strachea. Kampanju je 47-godišnjiHofer vodio pod sloganom o Austriji na prvom mjestu, pritom se suzdržavajući od otvorenih ksenofobnih i uvredljivih ispada koji su inače uobičajeni od političara iz FPÖ-a. Sve to ipak nije pomoglo da pretekne Van der Bellena, nego je - uz visoku izlaznost od 84 posto - izgubio nekoliko postotaka glasova, što jest poraz na predsjedničkim izborima, ali i odličan start za parlamentarne izbore 2018. Nitko ne očekuje da će se Hofer povući iz politike, on je i dalje potpredsjednik Nationalrata, austrijskog parlamenta.

Austrijski mediji: Moguće je da će Van der Bellen uskoro kohabitirati sa Slobodarskom strankom

Bečki Der Standard u komentaru piše da je ovo rezultat koji je odlučio ‘o pravcu Austrije kao zemlje’ te da ne treba zanemariti da je ‘Van der Bellen prvi političar iz Zelenih koji je postao predsjednik jedne članice EU-a’. On je uspio mobilizirati na svoju stranu, smatra Der Standard, sve one koji ‘imaju strah od društvene klime u kojoj su antisemitski i ksenofobni iskazi postali svakodnevica, u kojoj se u pitanje dovodi sloboda umjetnosti, znanosti i medija’ te nisu dozvolili da ‘diskriminacije i huškanje’ postanu uobičajeno ponašanje. Pobjeda Van der Bellena ‘potvrđuje ukorijenjenost Austrije u Europskoj uniji te da neće biti dodatnog približavanja Višegradskoj skupini.

‘Širok građanski savez i strah od ekstremnog desničara kao predsjednika, doveli su Van der Bellena do pobjede’, zaključuje Der Standard.

Konzervativni Die Presse upozorava pak da je ‘stara republika još jednom upotrijebila svoje resurse da spriječi dolazak FPÖ-a na vlast’, ali da sljedeći put to više neće funkcionirati. Smatraju da Van der Bellen neće biti loš predsjednik i predviđaju da će nastaviti politiku prethodnika Heinza Fischera, koji se pozicionirao kao moralna instanca i uvijek spreman saslušati probleme građana. Die Presse i upozorava da je moguća i ironija sudbine po kojoj će bivši Zeleni Van der Bellen kao predsjednik nakon sljedećih izbora možda morati imenovati prvog kancelara iz redova FPÖ-a.

Kancelar Kern: Ovo je dobar dan za Austriju

Novi austrijski kancelar Christian Kern je rezultat predsjedničkih izbora ocijenio kao ‘dobar dan za Austriju’, te da ‘zajedničkim snagama trebamo raditi na tome da nitko ne bude gubitnik’. Socijaldemokrat Kern je došao na čelo vlade nakon prvog pokušaja predsjedničkih izbora, na kojima su kandidati stranka velike koalicije socijaldemokrata (SPÖ) i narodnjaka (ÖVP) krahirali u prvom krugu, zbog čega je ostavku podnio tadašnji kancelar Werner Faymann.

Kada je pak riječ o prvim analizama glasača, pokazalo se opet da je većina urbanih sredina glasala za Van der Bellena, dok su sela bila za Hofera. Razlika u političkim stavovima se naročito vidi na primjeru Štajerske, gdje je 55 posto glasača bilo za Hofera, a 44 za Van der Bellena, dok je u najvećem gradu Štajerske Grazu za kandidata Zelenih glasalo 64 posto glasača. Sličan postotak glasova, 63 posto, dobio je i u Beču, dok je Hofer dobio više glasova u pokrajini iz koje dolazi, malog Burgenlanda. Žene i bolje obrazovani su također većinski glasali za Van der Bellena, dok je Hofer imao podršku starijih muškaraca.

Reakcije iz Europe: Njemačkoj ‘pao kamen sa srca’

Njemački Frankfurter Allgemeine Zeitung smatra da je rezultat izbora ‘protiv Hofera’, ali ne i protiv njegove stranke koja je i dalje prva u anketama (‘ovo nije povratak cijele nacije lijevo-liberalnim vrijednostima’), dok je njemački vicekancelar i predsjednik SPD-a Sigmar Gabriel izjavio da je ‘Europi pao kamen sa srca’ te da je ovo ‘pobjeda razuma nad desnim populizmom’. Raduje se i glavni tajnik CDU-a Peter Tauber, koji je izjavio da Van Der Bellen, nakon što je uvjerljivo pobijedio, ‘treba austrijsko društvo opet ujediniti’.

Ministar vanjskih poslova Luxemburga Jean Asselborn rekao je da su Austrijanci pokazali što su ‘razum, tolerancija i ljudskost’, dok je francuski premijer Manuel Valls na Twitteru poručio kako rezultati u Austriji pokazuju da nalet populizma nije nezaustavljiv. Marine Le Pen je pak pohvalila ‘hrabro držanje’ svojih političkih saveznika iz Slobodarske stranke i poručila im da ‘na sljedećim izborima pobjeđuju’.

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal
404 - tportal