LAŽNI PUTNI TROŠKOVI

Europarlamentarac mora vratiti 345 tisuća funti

25.03.2011 u 12:25

Bionic
Reading

Bivšem zastupniku britanskih konzervativaca u Europskom parlamentu, Denu Doveru, Europski sud pravde naredio je da plati 345 tisuća funti, koliko je neopravdano izvukao pozivajući se na troškove rada

Nisu samo u Hrvatskoj troškovi rada saborskih zastupnika izvor društvenih i političkih problema. Kao i kod nas, i u Europskom parlamentu sjede pojedini zastupnici koji se vrlo slobodno odnose prema količinama novca koji su, navodno, potrošili tijekom svojeg parlamentarnog djelovanja.

Jedan od mahera izvlačenja putnih troškova i sličnih novčanih naknada bio je i zastupnik Den Dover, koji je predstavljao britanske konzervativce u Europskom parlamentu od 1999. do 2009. Krajem 2008. pukao je skandal kada se saznalo da je Dover isisavao novac za osobne potrebe, pa je u studenom 2008. izbačen iz Konzervativne stranke zbog 'nepriličnog ponašanja'.

Službe Europskog parlamenta zatražile su od Dovera, koji se 2009. nije kandidirao za novi mandat, da vrati novac koji je nezakonito naplatio na račun dnevnica i sličnih troškova, dakle čak 538 tisuća funti, što je on odbio te odlučio potražiti pravdu na Europskom sudu pravde.

Den Dover je cijelo vrijeme tvrdio da je nevin te da su svi troškovi opravdani, iako je u vremenu između 1999. i 2008. uplatio skoro milijun funti na račun tvrtke MP Holdings Ltd, u kojoj su direktorice njegova supruga i kći! Dover je dobio novac od Europskog parlamenta s objašnjenjem da mu je potreban za uspostavljanje ureda i plaće suradnika.

Sud za ljudska prava, smješten u Luksemburgu, presudio je prije nekoliko dana da Dover mora vratiti 345 tisuća funti jer za taj utrošeni novac poreznih obveznika nema nikakvo pokriće. Ostatak, 421 tisuću funti, što je MP Holdings Ltd dobio u devetogodišnjem periodu od Europskog parlamenta, može se objasniti troškovima plaća, zdravstvenog osiguranja i putovanja, zaključio je Europski sud pravde.

U svojoj izjavi na sudu, Dover je ustvrdio da ne postoje jasna pravila za trošenje novca u Europskom parlamentu te da nije dokazano da je on napuhavao svoje dnevnice. Ipak, Europski sud pravde mu nije povjerovao, vjerojatno i zbog načina na koji je novac potrošen. Naime, Dover je za 100 tisuća funti kupio tri auta, a jednak iznos je potrošio i na renoviranje svojeg ureda u Engleskoj, koji se nalazi u njegovoj kući, koju je zapravo renovirao.