OTVORENA VRATA

Europarlament podržao hrvatsko članstvo

01.12.2011 u 12:28

Bionic
Reading

Europski parlament je na mini plenarnoj sjednici izglasao rezoluciju o ugovoru o pristupanju Hrvatske EU te o nacrtu rezolucije o hrvatskoj aplikaciji za članstvo u EU. 'Za' su glasala 564 zastupnika Europskog parlamenta, 38 ih je bilo protiv, a 32 su bila suzdržana. Pozitivna odluka popraćena je gromoglasnim pljeskom zastupnika

Nakon jučerašnje rasprave znalo se da je današnja samo formalnost. Hrvatsko izaslanstvo, predvođeno predsjednikom Hrvatskoga sabora Lukom Bebićem, neposredno prije početka glasanja pozdravio je predsjednik Europskog parlamenta Jerzy Buzek. On je pohvalio doček koji mu je priređen u Hrvatskoj tijekom posjeta prije nekoliko tjedana i rekao da se raduje dolasku hrvatskih zastupnika u parlament. 

Nakon glasanja u Europskom parlamentu preostaje još da Vijeće EU-a na sastanku 5. prosinca formalno da zeleno svjetlo i ugovor će biti potpisan 9. prosinca, neposredno prije početka sastanka Europskog vijeća, koje će tada prvi put zasjedati sa 28 zemalja, a Hrvatska će imati status promatrača.