ERNST & YOUNG

Europa pred recesijom i novim kriznim žarištima

15.12.2011 u 09:34

Bionic
Reading

Eurozona se suočava s turobnom zimom, upozorava revizorska firma Ernst & Young, predviđajući da će blaga recesija vjerojatno obilježiti eurozonu u prvoj polovici iduće godine, što će rezultirati gospodarskim rastom od svega 0,1 posto za cijelu 2012. godinu

Ernst & Young također procjenjuje da nezaposlenost u eurozoni vjerojatno neće pasti ispod 10 posto do 2015. godine.

U međuvremenu, Grčka - najzaduženija europska država - priznala je da se nalazi pred najgorom recesijom u svojoj povijesti.

Grčki premijer Lucas Papademos upozorio je u srijedu da će ekonomski pad biti i veći od prognoziranih 5,5 posto. Za usporedbu, grčka ekonomija pala je za 4,5 posto u 2010, kada je primila prvi paket financijske pomoći od Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda.

Prošlog tjedna, 26 od 27 država članica Europske unije podržale su uvođenje novih fiskalnih pravila za održavanje proračunske disciplina, čemu se jedino usprotivila Velika Britanija.

No mnogi strahuju da ni proračunski pakt neće biti dovoljan da spriječi još neke zemlje u traženju financijske pomoći.

U srijedu, prvi put od siječnja, euro je pao ispod 1,30 dolara.

'Dogovorene reforme na samitu 9. prosinca bile su korak u dobrom smjeru i čini se da je odgovor blago pozitivan. Ipak, ulagači su i dalje nisu uvjereni u posvećenost i sposobnost vlada država članica eurozone da brzo provedu reforme', ustvrdio je Ernst & Young.

Revizorska kuća predviđa da će se oporavak početi 2013, uz rast od 1,5 do dva posto.

'Oblak nesigurnosti nad eurozonom može samo obeshrabriti europske kompanije po pitanju dugoročnih ulaganja i otvaranja novih radnih mjesta', poručio je Mark Otty iz Ernst & Younga.