POZIV IZ ISTANBULA

Europa pozvana pružiti ruku arapskom svijetu

11.05.2011 u 18:52

Bionic
Reading

Pod okriljem Vijeća Europe skupina istaknutih osoba pozvala je u srijedu u Istanbulu europske zemlje da narodima Bliskog istoka i Sjeverne Afrike 'pruže ruku' i pomognu na putu demokracije

'Pozivamo sve narode Europe da pruže ruku solidarnosti susjedima na Bliskom istoku i Sjevernoj Africi koji danas s tolikom hrabrošću pokazuju da su privrženi univerzalnim vrijednostima slobode i demokracije', navodi skupina.


U povodu 121. sjednice ministarskog odbora Vijeća Europe potpisnici pozivaju europske ustanove 'da donesu globalne politike' za jug i istok Mediterana. Svrha je tih politika prenijeti tom dijelu svijeta europska iskustva u pravnoj državi, demokraciji i ljudskim pravima.

Skupina, kojom predsjeda bivši njemački ministar vanjskih poslova Joschka Fischer, poziva Europljane da 'pokažu potrebnu solidarnost' prema useljenicima i tražiteljima azila te da taj teret podijele među državama članicama'.
Više od 20.000 ilegalnih imigranata iskrcalo se na talijanski otočić Lampedusu otkako je izbila tuniska revolucija i njihova je sudbina izvor napetosti između Italije i Francuske koja ih ne želi primiti.

Osim Fischera, u skupini su bivša potpredsjednica talijanskog Senata Emma Bonino, povjerenik za ljudska prava iz Rusije Vladimir Lukin te bivši visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana iz Španjolske.