NE PREDSTAVLJA PRAVDU

Europa poziva na ukidanje smrtne kazne u cijelom svijetu

10.10.2011 u 13:56

Bionic
Reading

Europska unija (EU) i Vijeće Europe (VE) ponovno potvrđuju svoje jedinstveno protivljenje smrtnoj kazni i svoju obvezu prema njezinom ukidanju u cijelom svijetu, navodi se u Zajedničkoj izjavi Catherine Ashton, visoke predstavnice Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, i Thorbjørna Jaglanda, glavnog tajnika Vijeća Europe, povodom Europskog i Međunarodnog dana protiv smrtne kazne, 10. listopada 2011.

'Smatramo smrtnu kaznu nehumanom i povredom ljudskog dostojanstva. Iskustvo u Europi pokazalo je da smrtna kazna ne pridonosi smanjenju teških zločina i ne predstavlja pravdu za žrtve takvih zločina. Svaka smrtna kazna kao rezultat greške pravosudnog sustava na koju nije imun nijedan pravni sustav predstavlja nepovratno izgubljen ljudski život', stoji u priopćenju poslanom preko Delegacije Europske unije u Hrvatskoj.

Na teritoriju država članica nije izvršena nijedna smrtna kazna od 1997. godine.

I dalje osuđuju provođenje smrtne kazne u Bjelorusiji kao jedinoj zemlji u Europi u kojoj je još na snazi smrtna kazna te su pozvali tamošnje vlasti da uvedu moratorij na smrtnu kaznu u pravcu njezina potpunog ukidanja.

Pozdravili su nedavne rezolucije Ujedinjenih naroda o globalnom moratoriju na smrtnu kaznu prema njezinom potpunom ukidanju koje podržava velika koalicija država iz svih krajeva svijeta. Rastuća podrška pružena 2007, 2008. i 2010. rezolucijama UN-a o tom pitanju potvrđuje rastući međunarodni trend protiv smrtne kazne. Istovremeno, priznajući sve veći broj zemalja koje su odustale od smrtne kazne (brojka je od 1993. do 2009. narasla sa 55 na 97), ne smije se zanemariti činjenica da 58 zemalja u svijetu još uvijek primjenjuje smrtnu kaznu.