Europa otvara vrata za zatočenike iz Guantanama

Europa otvara vrata za zatočenike iz Guantanama

20.08.2009 u 12:17

Bionic
Reading

Američka vlada dobila je obećanje od nekoliko europskih zemalja da će prihvatiti zatočenike iz Guantanama, u okviru napora oko zatvaranja kontroverznog centra za zatočenike, tvrdi u četvrtak Washington Post

WASHINGTON - Ukupno devet zemalja EU-a raspravlja o prihvatu zatočenika, piše dnevnik citirajući neimenovane dužnosnike Obamine uprave.

Četiri zemlje su se "obvezale" primiti zatočenike koji su spremni za oslobađanje, a pet ih razmatra tu mogućnost, piše list.

Trenutno se u zatočeništvu u američkoj bazi na Kubi nalazi 229 zatočenika. Bazu je George W. Bush osnovao za prihvat "neprijateljskih boraca u okviru rata protiv terorizma".

Američki predsjednik Barack Obama naredio je zatvaranje zatočeničkog logora do 22. siječnja 2010.

Približno 80 zatočenika spremno je za oslobađanje i po pisanju Washington Posta ako dođe do sporazuma o transferu nekih među njima to bi moglo smiriti debatu u SAD-u oko dolaska zatočenika na američko tlo.

Ovaj se mjesec Portugal pridružio Bermudima, Francuskoj, Irskoj i Republici Palau u Tihom oceanu među zemlje koje izražavaju spremnost da prime zatočenike iz Guantanama.

Australija i Gruzija održale se "pozitivne rasprave" na tu temu s Obaminom administracijom, piše dnevnik citirajući američke dužnosnike.

SAD se obratio i zemljama Južne Amerike, Zaljeva, balkanskim zemljama i zemljama iz bivšeg Sovjetskog Saveza, dodaju novine.